perjantai 5. helmikuuta 2021

Revontuliennuste 5. – 8.2.2021

Keskiviikon ja torstain välisenä (3./4.) yönä nähtiin pitkästä aikaa revontulia pilvipeitteen ohennuttua sen verran, että kirkkaimmat tähdet näkyivät jääkidepilven läpi. Näin täällä Tampereella, ja muuallakin sää mahdollisti ainakin jonkinlaisten revontulien näkymisen aina Turun seudulle asti. Taivaanvahtiin oli tullut kaikkiaan 16 raporttia havainnoista ympäri Suomea.

Tampereella näkyvyys taivaalle ei ollut paras mahdollinen, sillä jääkideutu yhdessä valosaasteen kanssa aiheutti kontrastin menetystä ja latisti revontulien kirkkautta. Kuva © Tampereen Ursa ry.

Revontulet aiheutuivat maapallon kohtaamasta aurinkotuulen tihentymästä 3. päivänä. Tälle tihentymälle on olemassa englanninkielinen nimitys ”co-rotating interaction region”, lyhyemmin CIR. Määritelmän mukaan tämä on siirtymäalue hitaamman ja (hieman) nopeamman aurinkotuulen välillä. Nopeampi aurinkotuuli puskee hitaampaa tieltään ja aiheuttaa siihen tiheysvaihteluja ja sokkiaaltoja, joista maapallon magneettikentässä aiheutuu rauhattomuutta ja häiriöitä. Varsinaista magneettista myrskyä tällaiset tiheysvaihtelut eivät aiheuta (yleensä). Tässäkin tapauksessa tiheysvaihtelut ja sokkiaallot olivat varsin maltillisia ja niin olivat revontuletkin. Pohjois-Lappi on tällaisessakin tilanteessa aivan omaa luokkaansa ja siellä nähtiinkin aivan hienoja revontulia.

Tämän ennustejakson aikana CIR-olosuhteet jatkuvat ainakin 7.2. asti, jonka jälkeen tulee harvemman mutta samalla nopeamman aurinkotuulen vuoro, joka on lähtöisin pienestä korona-aukosta Auringon ekvaattorilla.

Ennuste

Yöt 5./6. ja 6./7. ovat rauhallisia. Kp- ja korkeuden leveyksien K-indeksit pysyttelevät matalissa (<2) lukemissa, joten revontulia voitaneen nähdä ainoastaan Lapissa.

Yö 7./8. on hieman erilainen. Korkeiden leveyksien K-indeksin odotetaan kohoavan jopa myrskylukemiin (K5) mutta se tapahtuu keskipäivällä Suomen aikaa, kun magneettikenttä reagoi aurinkotuulen aiheuttamaan dynaamiseen paineeseen. Tilanne pitäisi kuitenkin rauhoittua iltaan mennessä mutta sen jäljiltä rauhattomuus ainakin alkuillasta on mahdollista, ja se voi aiheuttaa revontulien näkymistä. Ennusteen mukaan K-indeksi on matalalla (K2) mutta kuten alkuviikon revontuliyöstä saimme kokea, rauhalliset revontulet ovat mahdollisia koko maassa. Kp-indeksin ennuste mahdollistaa hieman suurempia lukemia (Kp3), jolloin tämän perusteella ainakin Pohjois-Suomessa revontulet ovat todennäköisiä.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.