maanantai 15. helmikuuta 2021

Pitkäaikainen revontuliennuste 15.2. –13.3.2021

Maapallon kohtaamassa aurinkotuulessa on odotettavissa pieniä muutoksia 20. päivänä jälkeen. Silloin aurinkotuuli tihenee jonkin verran ja nopeus laskee, mutta muutokset eivät ole suuren suuria. Kp-indeksissä muutos tulee näkymään siten, että se nousee maksimilukemaan 4 parin vuorikauden aikana, jonka jälkeen tilanne sitten rauhoittuu. 

Jonkin verran on revontulia odotettavissa seuraavan neljän viikon aikana. Kuva © Kari A. Kuure.


Maaliskuun alussa aurinkotuulen tiheys tulee jälleen kasvamaan hieman voimakkaammin, joten silloin on odotettavissa jonkin verran voimakkaampia häiriöitä magneettikentässä. Tällöin myös revontuliherkkyys alkaa olla tavallista suurempi, joten Kp-indeksi kohonnee lukemaan 5. Tällöin voitaneen nähdä hienoja revontulia koko maassa. Tämäkin tilanne rauhoittuu nopeasti parin vuorokauden aikana.

Revontulia voivat aiheuttaa myös koronan massapurkaukset (CME), joita ei kuitenkaan pystytä ennustamaan ennen kuin nähdään niiden lähtevän liikkeelle Auringon pinnalta. Tavallisesti CME-pilven saapuminen maapallon lähistölle vie pari vuorokautta, joten sen verran etukäteen joudumme odottelemaan pilven aiheuttamia häiriöitä magneettikenttään. Näin tietysti siinä tapauksessa, että CME-pilvi purkautuu sellaiseen suuntaan, että sen vaikutusalue ulottuu maapallon suuntaan.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.