Kevätpäiväntasauksen lähestyminen näkyy geomagneettisessa ennusteessa Kp-indeksin nopeampana vaihtelevuutena. Vaikka magneettiset myrskyt (Kp5) ovat edelleen lyhytaikaisia mutta ne toistuvat useammin ja niistä palautuminen on hieman pidempää kuin keskitalven aikaan. Tässä ennusteessa muutos on vielä vähäistä mutta trendi on selkeä.
Pitkän aikavälinen ennusteessa on runsaasti vaihtelua ja toivottavasti se merkitsee myös aktiivisia revontulia muuallakin kuin vain Lapissa. Kuva © Kari A. Kuure. |
Nyt alkaneella viikolla magneettikenttä on häiriintynyt, joskin tilanne rauhoittuu viikon puoliväliin mennessä. Kp-indeksin lukemaksi ennustetaan arvoa 4, jolloin revontulet olisivat mahdollisia Keski-Suomea myöten. Etelämpänä revontulien mahdollisuus on selkeästi vähäisempi.
Maaliskuun alussa magneettikenttään aiheutuu jälleen häiriötila, joka saattaa kehittyä magneettiseksi myrskyksi (Kp5 – G1). Tämä häiriö on lyhytaikainen ja normaalitilaan päädytään parissa vuorokaudessa. Koska häiriö on lyhytaikainen, revontulien näkymiseen vaikuttaa paljolti se, mihin vuorokauden aikaan myrskyn kehittyminen tapahtuu. Jos Kp-indeksin huippuarvo saavutetaan päivällä maapallon magneettikentän reagoidessa aurinkotuulen dynaamiseen paineeseen, niin tilanne ehtii rauhoittua ennen iltaa ja revontulet eivät ole todennäköisiä ainakaan eteläisessä Suomessa. Jos taas Kp-indeksin huippu saavutetaan selkeästi illalla tai yöllä, silloin revontulien näkyminen jopa etelärannikolla on hyviinkin mahdollista. Lapissa hiihtolomalaiset varmaankin selkeän sään vallitessa näkevät hienojakin revontulia.
Reilun viikon edellisen episodin päättymisestä kohdataan
jälleen uusi magneettikentän häiriö. Noin 12 maalikuuta tienoilla Kp-indeksin
ennustetaan kohoavan lukemaan 4 aika ajoittain. Jos nämä häiriöt esiintyvät
yöaikaa, revontulia voitaneen jälleen nähdä Keski-Suomen leveydellä. Lapissa
jälleen hiihtolomailevat voivat nähdä kohtuullisen kirkkaita ja loimuavia revontulia. Tämä ajankohta on kuitenkin sen verran kaukana ajallisesti, että epävarmuus on jo merkittävää, vaikka nämä pitkän aikavälin ennusteet perustuvatkin Auringon hitaasti muuttuviin magneettisiin ominaisuuksiin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.