sunnuntai 14. helmikuuta 2021

Revontuliennuste 14. – 17.2.2021

Lähivuorokausina maapallo kohtaa hieman harventuneen aurinkotuulen. Tavallisesti tämän merkitsee myös hieman nopeampaa aurinkotuulta mutta tällä kertaa olemme eri nopeudella virtaavien tuulien rajalla. Se tuo tilanteeseen epävakautta ja merkittävästi suurempaa epävarmuutta avaruussääolosuhteiden kehittymisestä. Samaan aikaan energisiä elektroneja Maan magneettikentässä on tavallista vähemmän.

Ennuste

Yöt 14./15., 15./16. ja 16./17. Kp-indeksit ja korkeiden leveyksien K-indeksit pysyttelevät suhteellisen vakaasti lukemissa 3 ja 2 (vastaavasti). Sen sijaan päivällä K-indeksi saattaa kohota lukemaan 4, joka johtuu aurinkotuulen dynaamisesta paineesta magneettikenttään ja sen muodon muutoksella (päiväpuolella magneettikenttä painuu lähemmäksi maapalloa).

Tämä tilanne kuitenkin pitäisi palautua normaaliksi iltaan mennessä, mutta jos palautuminen viivästyy syystä tai toisesta, niin silloin alkuillasta revontulien mahdollisuus voi olla hieman suurempi kuin normaali tilanteessa. Revontulia voitaneen siis nähdä Lapin lisäksi Pohjois-Suomen leveyksillä ja jos todella hyvin käy, niin myös Keski-Suomen pohjoisosassa. Muualla revontulia tuskin nähtäneen.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.