perjantai 3. huhtikuuta 2020

Revontuliennuste 3. – 6.3.2020


Yö 30./31. osoittautui aktiiviseksi revontuliyöksi, sillä revontulia nähtiin koko maassa, tosin kirkkaudeltaan ja aktiivisuudeltaa vaihtelevina. Tampereella parhaimmat tulet nähtiin 31. päivän puolella kello 1.00 ja 1.30. välillä.




Ennuste

Kp-indeksi ja korkeiden leveyksien K-indeksit tulevat olemaan jälleen matalissa, 1 –3 lukemissa. Matalimmat K-indeksin lukemat saavutetaan öiden aikana, joten revontulet eivät ole kovinkaan todennäköisiä muualla kuin Lapissa ja korkeintaan Pohjois-Suomessa.

Mutta jälleen tai edelleen maapallon kohtaama aurinkotuuli on hitaan ekvaattoriseudun ja nopeamman etelänapaseudun raja-aluetta. Ja edelleen on mahdollista, että CH CIR -ilmiöt aiheuttavat sellaisia häiriöitä maapallon magneettikenttään, että ne näkyvät lyhyinä alimyrskyinä, joiden aikaiset revontulet voivat on kirkkaita ja nopeasti liikkuvia.

Näitä lyhytaikaisia alimyrskyjä on mahdoton ennustaa, joten ikkunasta tai revontulikameroista katsomalla saa parhaimman ”ennusteen” niiden näkymisestä. Jos illan pimennyttyä taivalla näkyy hentoa viherrystä tai peräti himmeä revontulivyö, niin bongarien on syytä olla varuillaan ainakin yön pimeimpiin hetkiin asti. Näin kävi myös 30./31. yönä, jolloin illan pimentyessä himmeä revontulivyö enteili tulevasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.