tiistai 7. huhtikuuta 2020

Pitkäaikainen revontuliennuste 6.4. – 2.5.2020


Auringon aktiivisuusminimin jatkuessa odotettavissa olevat avaruussään aiheuttamat ilmiöt, kuten revontulet, ovat vähäisiä ja voimakkuudeltaan matalia. Nyt käsiteltävä ennustejakso ei tee tässä suhteessa poikkeusta.

Ennusteessa on kaksi aktiivista jaksoa, jonka aikana voidaan nähdä revontulia. Kuva © Kari A. Kuure.

Huhtikuun puolivälissä (15.4.) on ennusteen mukaan tulossa pienehkö mutta useamman vuorokauden kestävä avaruussään rauhattomuuden jakso, jonka aikana nähtäneen revontulia ehkä Keski-Suomea myöten. Häiriö alkaa nopealla Kp-indeksin kasvulla lukemaan 4 ja sen mentyä ohi, kestää muutama vuorokausi, kunnes ollaan jälleen normaalitilanteessa.

Toinen, suunnilleen yhtä voimakas, mutta lyhytaikaisempi häiriötila koetaan 26. – 27.4., jolloin Kp-indeksi saavuttaneen lukeman 4. Häiriötilan kesto voi olla lyhytaikainen (muutaman tunnin) tai se voi kestää hieman pidempään (48 h). Revontulia voitaneen nähdä Pohjois-Suomessa ja etenkin Keski-Suomessa, jossa yötaivas on vielä riittävän hämärä revontulien näkymiseen.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.