maanantai 27. huhtikuuta 2020

Pitkäaikainen revontuliennuste 27.4. – 23.5.2020


Keski- ja Etelä-Suomessa lyhyen yön aikana on mahdollista vielä nähdä revontulia, jos niitä taivaalla esiintyy. Näin tapahtui vielä viimeyönä (26./27.), jolloin yön pimeimpinä hetkinä Tampereen Ursan videokamera tallensi suhteellisen kirkkaan mutta rauhallisen revontulivyön.

Geomagneettinen ennuste kertoo vain vähäisistä häiriöistä avaruussääsä tulevina viikkoinan. Kuva © Kari A. Kuure.



Avaruussään tilanne jatkuu muuttumattomana lähivuorokausina, joten on hyvinkin mahdollista, että revontulia nähdään muutamana seuraavanakin yönä. Toukokuun alussa ennustettu Kp-indeksi pienenee matalaan (2) lukemaan, jolloin revontulien todennäköisyys heikkenee merkittävästi.

Geomagneettisessa ennusteessa toukokuun 5. päivänä näyttää olevan indeksin 4 muodostama terävä piikki. Mahdollinen häiriö on niin lyhyt, että se tuskin revontulia aiheuttaa.

Ennustejakson loppupuolella on muutaman vuorokauden jakso, jolloin Kp-indeksi heilahtelee lukemien 2 ja 3 välillä. Tällöin ollaan jo toukokuun loppupuolella ja vaikka tällainen epästabiilius aiheuttaisikin revontulia, niin niiden näkyminen hyvin vaalealta taivaalta on luultavasti mahdotonta. Indeksin lukema 3 ei yleensä mahdollista revontulien näkymistä etelä-rannikolla, jossa yötaivas olisi vielä riittävän tumma revontulien näkymiseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.