maanantai 6. huhtikuuta 2020

Revontuliennuste 6. – 9.4.2020


Lyhyt revontulipurkaus nähtiin 4.4. kello yhden jälkeen. Purkaus oli yllättävän lyhyt ja se selittyy osittain sillä, että mitattu Kp-indeksi jäi lukemaan 1+. Ennuste ko. ajalle oli lukema 4.

Kevään revontulet näkyivät 4.4. kello 1 tietämillä näin kirkkaina. Kuva © Tampereen Ursa ry.


Avaruussäässä ei ole odotettavissa merkittäviä muutoksia edellisiin vuorokausiin verrattuna. Maapallon kohtaama aurinkotuuli on edelleen nopean ja hitaan aurinkotuulen raja-aluetta ja sen seurauksena CH CIR-ilmiöt voivat tuottaa lyhytaikaisia alimyrskyjä, jotka näkyvät revontulina.

Ennuste

Maapallon magneettikentässä on jälleen tavallista vähemmän energisiä elektroneja. Tämä vaikuttaa mahdollisten revontulien kirkkauteen ja aktiivisuuteen.

Yöt 6./7., 7./8. ja 8./9. ovat kaikki hyvin rauhallisia. Kp- ja K-indeksi pysyttelevät hyvin matalissa lukemissa (< 2), joten revontulia ei ole odotettavissa aivan Pohjois-Lappia lukuun ottamatta. Siellä pimeinkin yötaivas alkaa olla sen verran vaalea, että ainakin himmeimmät revontulet katoavat näkyvistä hyvin helposti. Tässä suhteessa kevään edetessä tilanne huononee yö yön perään. Nauttinen hämärä päättyy 22.4. jonka jälkeen edes kaikkein kirkkaimpia revontulia tuskin nähtäneen.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.