tiistai 21. huhtikuuta 2020

Revontuliennuste 21. –24.4.2020


Lyhytaikainen magneettinen myrsky koettiin eilen (20.4.) päivällä Suomen aikaa. Sen aiheuttajana oli pieni CME-pilvi, joka hipaisi maapalloa ja toi hetkellisesti varattuja hiukkasia ensin magneettikenttään ja sittemmin ilmakehään. Siihen liittyviä revontulia havaittiin Pohjois-Amerikassa. Avaruussää oli jo rauhoittunut illan pimetessä Suomessa ja tätä kirjoittaessani Taivaanvahtiin ei ollut tullut ainoatakaan havaintoa revontulista.

Avaruussäässä ei ole odotettavissa muutoksia. Maapallon kohtaama aurinkotuuli on Auringon ekvaattoriseudun hidasta (noin 400 km/s) aurinkotuulta. Eteläisen pallonpuoliskon nopea virtaus ei kuitenkaan ole kaukana, joten jossakin vaiheessa saattaa virtausten rajapintaan liittyviä häiriöitä ulottua maapallon magneettikenttään asti.

Ennuste

Yöt 21./22., 22./23. ja 23./24. ovat rauhallisia. Kp- ja korkeiden leveyksien K-indeksit pysyttelevät matalissa (<=3) lukemissa, joten ennustettavia revontulia tuskin on odotettavissa. Energisten elektronien määrä magneettikentässä on vähäinen, joten aivan pieni häiriö ei revontulia saa aikaan.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.