torstai 9. huhtikuuta 2020

Revontuliennuste 9. – 12.4.2020


Aurinkotuulessa ei ole tapahtunut merkittäviä muutoksia. Maapallon kohtaama aurinkotuuli on edelleen ekvaattoriseudun hitaamman ja Eteläisen pallonpuoliskon nopeamman aurinkotuulen raja-aluetta, jossa esiintyy hyvin herkästi lyhytaikaisia häiriöitä. Näitä lyhytaikaisia häiriöitä ei kuitenkaan voi ennustaa kuin satelliittimittausten perusteella noin tuntia ennen kuin ne näkyvät maapallon ilmakehässä. Tässä tilanteessa revontulibongarien tulee seurata revontulikameroita ja satelliittien mittausdataa aktiivisesti, jotta lyhyet revontulipurkaukset tulisivat havaituiksi ja kuvatuiksi.

Ennuste

Yö 9./10. on hyvin rauhallinen: Kp- ja K-indeksi pysyttelevät matalissa (<2) lukemissa, joten revontulien mahdollisuus muualla kuin Lapissa on pieni. Lapissa yöt vaalenevat hyvää vauhtia, joten revontulille jää aikaa vain yön pimein aika noin kello 1 ja 2 välillä.

Yö 10./11. on aavistuksen aktiivisempi kuin edellinen yö. Kp-indeksin odotetaan kohoavan aamun tunteina lukemaan 4 ja K-indeksi lukemaan 3. Toteutuessaan revontulia voidaan nähdä Keski-Suomen myöten.

Yö 11./12 on hieman samankaltainen kuin edellinen yö. Kp- ja K-indeksien odotetaan kohoavan lukemaan 3, jolloin revontulia voitaneen nähdä ainakin Pohjois-Suomessa ja Keski-Suomessa on mahdollisuus nähdä ainakin hyvin himmeitä ja rahallisia revontulia.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.