lauantai 18. huhtikuuta 2020

Revontuliennuste 18. – 21.4.2020


Avaruussäässä ei ole tapahtumassa suuria muutoksia, joten sen yleistilanne pysyttelee rauhallisena koko ennustejakson ajan. Pieni mahdollisuus revontulille on ennustejakson lopulla, sillä Kp-indeksin odotetaan kohoavan lukemaan 4.

Ennuste

Yöt 18./19. ja 19./20. ovat rauhallisia. Kp- ja korkeidenleveyksien K-indeksit pysyttelevät matalissa (<2) lukemissa. Näin ollen revontulia mahdollisesti esiintyisi Lapissa, mutta ovatko ne riittävän kirkkaita näkyäkseen hämärältä taivaalta, onkin sitten jo toinen kysymys.

Yö 20./21. poikkeaa aikaisemmasta. Kp-indeksin odotetaan kohoavan aamuyön tunteina lukemaa 4. K-indeksi puolestaan kohoaa lukemaan 4 jo alkuillasta mutta laskee yön kuluessa lukemaan 3. Indeksien perusteella revontulia näkyisi ainakin Keski-Suomen leveyksillä ja siitä pohjoiseen jo alkuillasta, mutta taivas Keski-Suomessakin on vielä hyvin vaalea ainakin kello 23 asti. Tällöin mahdolliset magneettiset häiriöt ovat jo laantumassa. Näin ollen mahdolliset revontulet ovat himmeitä ja vaikeasti havaittavissa.

Etelä-Suomessa taivaan kirkkaus on vielä riittävän hämärä revontulien näkymiseen mutta ehtikö mahdolliset magneettiset häiriöt laantua ennen syvän hämärän laskeutumista? Bongarien kuitenkin pitäisi olla valmiina revontulien havaitsemiseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.