maanantai 20. huhtikuuta 2020

Pitkäaikainen revontuliennuste 20.4. – 16.5.2020


Avaruussäässä ei ole odotettavissa suuria muutoksia tai edes merkittäviä häiriöitä. Kahdenkymmenenseitsemän vuorokauden ennusteessa on muutamia lyhytaikaisia Kp-indeksi kohoamisia, mutta ne eivät välttämättä tuo taivaalle revontulia.

Ennuste ei sisällä merkittävi häiriötiloja neljälle seuraavalle viikolle. Kuva © Kari A. Kuure.


Ensimmäinen näistä Kp-indeksi korkeimmista arvoista osuu tälle päivälle. Indeksin lukema 4 lupailisi hyvääkin mahdollisuutta revontulille, mutta lähempi tarkastelu korkeiden leveyksien K-indeksiin kertoo, että korkeimmat lukemat saavutetaan iltapäivällä. Aamuyöllä on vuorostaan kaikkein pienimmät (<2) lukemat. Tämän lisäksi energisten elektronien määrä maapallon magneettikentässä on hyvin pieni, joten jos revontulia taivaalla näkyisikin, niin ne ovat hyvin himmeitä.

Maapallon kohtaama aurinkotuuli on peräisin hitaasta ekvaattorivirtauksesta. Se ei kuitenkaan tuo maapallon magneettikenttään elektroneja, joten tilanne on revontulien kannalta hieman negatiivinen. Hieman positiivisuutta tilanteeseen tuo se, että eteläisen pallonpuoliskon nopea aurinkotuuli ei ole kovinkaan kaukana. Jos näiden kahden virtauksen rajalla syntyvät häiriöt osuvat maapallon kohdalle, niin silloin taivaalla voi näkyä revontulia, jos on riittävän pimeää. Näin on Keski- ja Etelä-Suomessa.

Seuraavat Kp-indeksi korkeammat lukemat (4) ennustetaan 27.4. ja 5.5. vuorokausille. Nämä ovat hyvin lyhytaikaisia tapahtumia ja niistä tuskin saadaan revontulia taivaalle.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.