tiistai 31. maaliskuuta 2020

Revontuliennuste 31.3. – 3.4.2020


Aurinkotuulen tiheys Auringon ekvaattorilla ja sen pohjoispuolella keskileveyksille on vähäinen ja nopeus noin 500 km/s. Auringon eteläisellä pallonpuoliskolla puolestaan on nopeaa aurinkotuulta (nopeus noin 750 km/s). Näiden kahden virtauksen raja-alue (CH SIR) on juuri maapallon kohdalla. Rajapinnalle on tyypillistä, että siihen voi kehittyä häiriöitä, jotka puolestaan voivat näkyä maapallon magneettikentän lyhytaikaisena rauhattomuutena. Rauhattomuus voi olla sen verran voimakasta, että syntyy magneettisia alimyrskyjä, vaikka muutoin olisikin kohtuullisen rauhallista.

Ennuste

Yöt 31./1., 1./2. ja 2./3. ovat suhteellisen rauhallisia. Kp-indeksin ja korkeiden leveyksien K-indeksien arvojen ennustetaan pysyttelevän lukeman 3 alapuolella. K-indeksi on päiväaikaan jopa lukemassa 4 mutta se vaimenee yötä kohti matalampiin lukemiin. Revontulia voitaneen nähdä Lapissa ja ajoittain Pohjois-Suomessa. Etelämpänä revontulien mahdollisuus on pieni mutta ei kuitenkaan olematon, jos CH SIR alueelle syntyy häiriöitä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.