lauantai 15. helmikuuta 2020

Revontuliennuste 15. – 18.2.2020

Auringon synoptinen kartta kertoo, että ekvaattorilla on kaksi pientä korona-aukkoa, jotka tulevat vaikuttamaan maapallon lähiavaruuden avaruussäähän. Niiden vaikutusta heikentää se, että aukkojen napaisuudet ovat miinus merkkisiä (magneettinen pohjoisnapa), joten kovinkaan voimakkaita revontulia ei ole odotettavissa etenkin, kun energisten elektronien määrä maapallon magneettikentässä on vähäinen.

Ennuste

Yöt 15./16. ja 16./17. ovat rauhallisia. Kp- ja korkeiden leveyksien K-indeksi ovat matalissa lukemissa (<2), joten revontulia voitaneen nähdä Lapissa. Muualla tulien ei ole odotettavissa.

Yö 17./18. on jo hieman aktiivisempi kuin edelliset yöt. Kp-indeksin odotetaan kohoavan lukemaan 3 ja korkeiden leveyksien K-indeksin maksimilukemaksi ennustetaan lukemaa 4. Jos elektronien määrä lisääntyy tiheämmän aurinkotuulen vaikutuksesta, niin silloin Pohjois-Suomea myöten on hyvät mahdollisuudet revontulille. Lapissa revontulet voivat olla loimuavia ja muodostavat runsaasti säteitä. Keski- ja Etelä-Suomessa voidaan nähdä himmeitä ja rauhallisia revontulia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.