maanantai 17. helmikuuta 2020

Pitkäaikainen revontuliennuste 17.3. – 14.3.2020

Neljän viikon geomagneettinen ennuste kertoo yhdestä voimakkaammasta häiriöstä, jonka odotetaan kehittyvän magneettiseksi myrskyksi. Se näyttäisi olevan seurausta Auringon ekvaattorilla mahdollisesti olevasta hajanaisesta korona-aukko alueesta, joka tammikuun lopulla hieman kohotti Kp-indeksin lukemia. Käykö näin, kun ko. korona-aukko tulee sopivaan kohtaan, jää nähtäväksi.

Geomagneettinen ennuste kertoo mahdollisesta geomagnneettisesta myrskystä maaliskuun 4. päivänä.
Kuva © Kari A. Kuure.


Ennusteen kymmenen ensimmäistä vuorokautta ovat hieman tavanomaista aktiivisempaa kautta. Lähinnä Lapissa voi tämän jakson aikana näkyä kohtuullisen kirkkaita revontulia. Helmikuun loppu ja maaliskuun alku on hiljaisempaa ja vain Pohjois-Lapissa voitaneen nähdä himmeitä revontulia.

Tämän kuukauden lopulla, 26. päivänä on odotettavissa pieni magneettinen häiriö. Sen aiheuttamat revontulet ovat näkyvissä Lapissa ja mahdollisesti jossain määrin myös Pohjois- ja Keski-Suomessa. Häiriö on kuitenkin lyhytaikainen ja paluu normaaliin tapahtuu hyvin nopeasti.

Jos ennuste toteutuu, 4. maaliskuuta Kp-indeksi kohoaa nopeasti lukemaan 5 ja laskee parin seuraava vuorokauden aikana normaaliin tasoon. Tällöin revontulia voitaisiin nähdä etelärannikkoa myöten, joskin komeimmat repot olisivat Lapissa ja Pohjois- Suomessa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.