torstai 27. helmikuuta 2020

Revontuliennuste 27.2. – 1.3.2020


Auringonpilkuttomia vuorokausia on tähän mennessä ollut tänä vuonna kaikkiaan 24. Se on noin 70 % vuorokausista ja on linjassa viimevuoden 77 % kanssa. Edellisen Auringon aktiivisuusminimin aikaan, vuosina 2008–2009, prosentit olivat 73 ja 71. Aivan edellisen minimi toisintoa ei siis ole mutta aika lähelle kuitenkin. Näin ollen odotan loppuvuodesta aktivisuuden kasvua siten, että koko vuoden pilkuttomien vuorokausien määrä olisi jossakin 65 % kieppeillä. Palaan asiaan, jos en aikaisemmin, niin loppuvuodesta, jolloin tulos on jo nähtävissä.

Vain videokamera pystryi havaitsemaan nämä keskiviikkoiltana näkyneet revontulet. Kuva © Tampereen Ursa ry.

Ennuste

Seuraavat kolme vuorokautta näyttäisivät muodostuvan geomagneettisesti rauhalliseksi. Kp-indeksi ja korkeudenleveyksien K-indeksi jäävät mataliin lukemiin kaikkina kolmena yönä. Elektronien määrä magneettikentässä on tavanomaisella tasollaan, joten ainakin Lapissa ja Pohjois-Suomessa on pieni mahdollisuus himmeille revontulille. Kevätpäiväntasauksen läheisyys kuitenkin tekee revontulitoiminnasta jonkin veran herkkää, joten etelämmäskin revontuliharrastajien pitäisi seurata tarkasti niin revontulikameroiden kuvia kuin kolmen tunnin ennusteita.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.