maanantai 24. helmikuuta 2020

Revontuliennuste 24. – 27.2.2020

Kp-indeksi mataa tasaisesti kahtena ensimmäisenä yönä lukemissa 2–3. Tällöin aktiivisia revontulia voidaan nähdä Lapissa ja Pohjois-Suomessa. Kolmas yö on hieman aktiivisempi, jolloin Kp-indeksin lukeman maksimia arvo voi nousta lukemaan 4. Tällöin myös Etelä-Suomessa revontulet ovat mahdollisia.

Ennuste

Yöt 24./25. ja 25./26. Korkeiden leveyksien K-indeksin ennustetaan kohoavan lukemaan 3, mutta se tapahtuu jo päiväaikaan. Yöksi lukema laskee arvoon 2, jolloin revontulia on odotettavissa Lapissa. Hyvällä onnella myös Pohjois-Suomessa on pieni mahdollisuus revontulille, sillä tällä hetkellä energisten elektronien tiheys magneettikentässä on hieman tavanomaista suurempi.

Yö 26./27.  on edellisiä öitä aktiivisempi. K-indeksin ennustetaan kohoavan lukemaan 5 jo alkuillasta. Jos elektronien määrä magneettikentässä on edelleen hieman koholla, niin silloin revontulia voidaan nähdä koko maassa heti iltahämärän muututtua riittävän pimeäksi. Ennusteessa tilanne rauhoittuisi nopeasti, mutta olosuhteiden salliessa, revontulia voitaneen nähdä koko yön ajan vaikkakaan ei aivan yhtäjaksoisesti. Samoin paikallisesti nähtävien revontulien kirkkaus ja aktiivisuus vaihtelee suuresti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.