Pitkäaikaisessa geomagneettisessa ennusteessa on hieman enemmän vaihtelua kuin mitä moneen kuukauteen on totuttu. Seuraavan viikon aikana on odotettavissa Kp-indeksin vaihtelua lukemien 2 ja 4 välillä. Sen jälkeen seuraa noin viikonmittainen rauhallisempi jakso, joka vaihtuu kolmen vuorokauden mittaiseen indeksin nousuun ja vielä ensikuun alkuun näyttäisi sijoittuvan tämän vuoden magneettinen myrsky.
Hieman erilaisempi pitkänajan ennuste kuin mihin on totuttu viime kuukausina. Kuva © Kari A. Kuure. |
Ensimmäinen revontulijakso voi olla käsillä jo huomenna (11.2.), sillä Kp-indeksin odotetaan kohoavan lukemaan 4. Magneettikenttä rauhoittuu kuitenkin nopeasti vaikka edelleen vähäistä rauhattomuutta saattaa esiintyä. Seuraavaa korkeampaa Kp-indeksin lukemaa odotellaan 17.2. päiväksi mutta sekin laantuu nopeasti. Vielä kerran samanlainen lyhyt episodi koetaan 25. – 27.2. ja sitä seuraa viiden vuorokauden hiljainen jakso.
Maaliskuun 4. päivän aikana Kp-indeksin odotetaan kohoavan magneettisen myrskyn (G1) lukemaan 5, jolloin kirkkaita revontulia voitaisiin nähdä jopa Suomen etelärannikolla. Tämä häiriö laantuneen vuorokauden parin kuluessa ja ennustejakso päättyy jälleen rauhalliseen tilaan.
Tämä neljän viikon jakso on siis aktiivisin moneen kuukauteen. Onko tämä merkki siitä, että Auringon aktiivisuusminimi on sivuutettu, vai onko nyt ennustettu aktiivisuus vain väliaikaista? Se nähtäneen lähikuukausien aikana!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.