maanantai 24. helmikuuta 2020

Pitkäaikainen revontuliennuste 24.2. – 21.3.2020

Kevätpäiväntasauksen läheisyys alkaa näkyä revontuliherkkyytenä. Seuraavien neljän viikon aikana on odotettavissa useampikin jakso, jolloin revontulet ovat mahdollisia.

Geomagneettinen ennuste kertoo kolmesta aktiivisesta jaksosta, jolloin revontulet ovat mahdollisia. Kuva © Kari A. Kuure.

Ensimmäinen näistä jaksoista alkaa kehittyä juuri nyt. Se saavuttaa voimakkaimman vaiheensa 26. päivänä, jolloin Kp-indeksin odotetaan kohoavan lukemaan 4. Revontulet ovat maksimin aikaan mahdollisia Etelä-Suomea myöten. Tämä aktiivisuusjakso vaimenee hitaasti ja normaalitilanteeseen päästään vasta maaliskuun 1. päivänä.

Maaliskuun alkupuolella 4. ja 5. päivä koetaan toinen revontulet mahdollistava mutta lyhyeksi jäävä jakso. Tällöin todennäköisesti 4./5. yönä revontulet ovat mahdollisia jälleen Etelä-Suomessakin.
Ennustejakson loppupuolella koetaan kolmas revontulille altis jakso, sillä 18. – 20.3. maapallon magneettikenttä on jälleen rauhaton ja mahdollisesti koetaan pienimuotoinen magneettinen myrskykin. Silloin revontulet ovat mahdollisia myös etelärannikolla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.