lauantai 2. joulukuuta 2017

Revontuliennuste 2.–5.12.2017

Ennustejaksolla voidaan nähdä melko hyvät revontulet.
Kuva © Tampereen Ursa ry.
Pari ensimmäistä vuorokautta ovat hyvin rauhallisia mutta ennustejakson viimeisenä yönä revontulien mahdollisuus on suurehko. Kirkkaita revontulia nähtäneen koko maassa.

Avaruussää

Auringon aktiivisuus on ollut vähäistä viimeksi kuluneen vuorokauden aikana. Pilkkuja sisältäviä aktiivisia alueita ei ole ollut, pilkuttomia vuorokausia tänä vuonna on ollut 87 eli 27 %.  Flarepurkauksia oli vain yksi, sen voimakuussa oli vähäinen (B1.07).

Aurinkotuulen nopeus saavutti maksimiarvon 546 km/s ja hiukkastiheys noin 10 ppcm3. IMF-kentän kokonaisvoimakkuus (Bt) oli maksimissaan 9 nT ja eteläsuuntainen komponentti (Bz) saavutti arvon -5 nT. Energisiä (>2 MeV) elektroneja oli geosynkronisenradan etäisyydellä hyvin vähänä, vuon arvo oli 186 pfu.

Ennuste

Auringon aktiivisuuden odotetaan pysyttelevänä vähäisen tulevien vuorokausien aikana. Geomagneettisen kentän niin ikään odotetaan pysyttelevän rauhallisena parin ensimmäisen vuorokauden aikana. kolmantena vuorokautena maapallo kohtaa Auringosta lähteeneen 
hiukkasvirtauksen tihentymän ja siirtymisvaiheessa on odotettavissa magneettista rauhattomuutta ja mahdollisesti G1-luokan magneettinen myrsky. Hiukkasvirtauksen mukana energisten elektronien määrä kasvaa jonkin verran mutta lähtötilanteen ollessa hyvin matala voi olla, että kovin kirkkaita revontulia ei edes magneettisen myrskyn aikana nähdä.

Yöt 2./3. ja 3./4. ovat hyvin rauhallisia. Kp-indeksin arvo pysyttelee lukemissa 1–2, joten himmeitä revontulia voitaneen nähdä vain Pohjois-Lapissa.


Yö 4./5. on jo hieman aktiivisempi. Kp-indeksin arvon odotetaan kohoavan lukemaan 5 (G1-luokan magneettinen myrsky) jo iltapäivänä kuluessa. Indeksin odotetaan pysyttelevän tässä lukemassa useamman vuorokauden ajan. Lapissa ja Pohjois-Suomessa revontulet ota kirkkaita ja loimuavia, koronan näkyminen on todennäköistä, säteiden muodostuminen on hyvin runsasta. Keski-Suomessa revontulet ovat kirkkaita ja jonkin verran loimuavia, säteiden muodostuminen on mahdollista. Etelä-Suomessa revontulet ovat selkeästi nähtävissä olevia revontulikaaria joissa esiintyy poimuttumista ja jonkin verran säteiden muodostumista. Ennusteen epävarmuus on kuitenkin suuri!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.