keskiviikko 29. marraskuuta 2017

Revontuliennuste 29.11.–02.12.2017

Revontulet ovat mahdollisia. Kuva © Tampereen Ursa ry.
Ensiyönä revontulien mahdollisuus on tavanomaista korkeampi, sillä odotettavissa on G1-luokan magneettinen myrsky! Ainakin Lapissa ja Pohjois-Suomessa revontulet ovat mahdollisia. Keski- ja Etelä-Suomen osalta revontulien näkyminen riippuu suurelta osin lähiavaruuden elektronien määrästä, sillä viimeksi kuluneen vuorokauden aikana niitä on ollut vähän.

Avaruussää

Viimeksi kuluneen vuorokauden aikana Auringon aktiivisuus on ollut vähäistä. Auringossa on vain yksi aktiivinen alue jossa on pilkkuja.  Taustakohinaa voimakkaampia flarepurkauksia ei ole esiintynyt.

Aurinkotuuli saavutti 490 km/s nopeuden ja hiukkastiheys on ollut noin 11 ppcm3 maksimissaan. IMF-kentän suurin lukema oli noin 11 nT ja eteläsuuntainen komponentti (Bz) oli noin -8 nT. Energisiä (>2 MeV) elektroneja oli hyvin vähän, vuo oli 212 pfu.
Kp-indeksi pysytteli hyvin matalissa lukemissa 1–4.

Ennuste

Maapallon lähiavaruuden avaruussäähän vaikuttaa lähivuorokausien aikana kaksi tekijää: Auringon etelänavalta ekvaattorille ulottuva kapeahko korona-aukko ja muutama vuorokausi sitten syntynyt CME-purkaus, jonka toinen pää osuu maapallon magneettikenttään vielä tämän vuorokauden aikana. SWPC on antanut varoituksen G1-luokan magneettisesta myrskystä. Myrskyn aikana Kp-indeksi odotetaan nousevan 5 muutaman tunnin ajaksi tänä iltana Suomen aikaa.

Vaikka magneettinen myrsky toteutuisi, toistaiseksi vähäinen elektronien määrä ei mahdollista kovin kirkkaiden revontulien näkymistä. Jos elektronien määrä saapuvan plasmapilven myötä kohoaa, revontulet voivat olla tavanomaista kirkkaampia. Vaihtelu ennusteen osuvuudessa on suurta.

Yö 29./30. on jonkinmoinen revontuliyö koko maassa. Revontulien voimakkain purkaus sattuu iltayön tunneille, jolloin kirkkaita ja loimuavia revontulia nähtäneen Lapissa. Hieman rauhallisempia revontulia voidaan nähdä Pohjois-Suomessa. Keski-Suomessa revontulet ovat himmeitä vaikkakin jossakin vaiheessa voidaan nähdä säteiden muodostumista. Etelä-Suomessa revontulet ovat hyvin rauhallisia ja himmeitä kaaria.

Yö 30./01. on jo selkeästi rauhallisempi. Lapissa ja mahdollisesti Pohjois-Suomessa nähtäneen himmeitä revontulikaaria. Säteistä voidaan nähdä Lapissa. Keski-Suomessa himmeää revontulivaloa voi jäädä kameroiden kuvakennoille ja Etelä-Suomessa repoja tuskin nähdään.


Yö 01./02. On vielä rauhallisempi. Ainostaan Pohjois-Lapissa voitaneen nähdä himmeitä revontulivöitä, muualla maassa ei revontulia nähdä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.