sunnuntai 24. joulukuuta 2017

Revontuliennuste 24.–27.12.2017

Ensiyönä revontulien mahdollisuus on hyvä Pirkanmaalle.
Kuva © Tampereen Ursa ry.
Ensiyö revontulien näkymiselle on hyvät mahdollisuudet koko maassa. Sen jälkeen kaksi seuraavaa yötä ovat rauhallisempia, reposia nähtäneen vain Lapissa ja Pohjois-Suomessa. Viimeinen yö on kaikkein rauhallisin, jolloin vain Lapissa revontulien näkymiselle ovat jonkinlaiset mahdollisuudet.

Avaruussää

Auringon aktiivisuus on hyvin vähäistä. Pilkkuja sisältäviä aktiivisia alueita on yksi (AR12692), pilkkuryhmän koko 90 ppm Auringon näkyvästä pinta-alasta. Se on määritelty magneettisesti olevan luokkaa b ja sen alueella tapahtuvia C-luokan flarepurkauksille on noin 15 % mahdollisuus. Voimakkaammille (luokat M ja X) purkauksille todennäköisyys on hyvin pieni.

Eteläiseltä napa-alueelta ekvaattorin pohjoispuolelle kurottuva korona-aukko on edelleen hyvin kapea ja napaisuudeltaan miinus-merkkinen (pohjoisnapa). Aurinkotuulennopeus oli viimeksi kuluneen vuorokauden aikana 404 km/s ja hiukkastiheys noin 10 ppcm3.  IMF-kentän maksimi vuo oli 8 nT ja eteläsuuntaisen komponentin maksimilukema oli -6 nT. Kentän suunta ja voimakkuus vaihteli hyvin nopeasti.

Energisiä (>2 MeV) elektroneja oli geosynkronisen radan etäisyydellä tavanomainen määrä, elektronivuon arvo oli 2813 pfu. Kp-indeksi on vaihdellut viimeksi kuluneen vuorokauden aikana 0,33–1,33 välillä.

Ennuste

Korona-aukon ei odoteta vaikuttavan maapallon lähiavaruuden avaruussäähän kovinkaan voimakkaasti. Geomagneettisen kentän odotetaan pysyttelevän rauhallisena koko ennustejakson ajan. Kp-indeksin odotetaan kohoavan ensiyönä maksimilukemaan 4 jo alkuillasta mutta toisena ja kolmantena yönä sen uskotaan painuvan lukemiin 3–2.

Yö 24./25. on kohtuullinen revontuliyö. Lapissa revontulet ovat kirkkaita, jonkin verran loimuavia ja säteiden muodostuminen yleistä. Pohjois-Lapissa revontulikoronan näkyminen on mahdollista. Pohjois-Suomessa revontulet ovat kirkkaita, suhteellisen rauhallisia mutta säteitä muodostuu yleisesti. Keski-Suomessa voidaan nähdä rauhallinen revontulikaari, jossa säteitä voi muodostua ajoittain. Etelä-Suomessa revontulet ovat himmeitä kaaria mutta kuitenkin paljain silmin näkyviä.

Yö 25./26 on jonkin verran edellistä yötä rauhallisempi. Pohjois-Lapissa revontulet ovat kirkkaita, jonkin verran loimuavia ja säteiden muodostuminen on yleistä. Etelä-Lapissa ja Pohjois-Suomessa revontulet ovat rauhallisia kaaria, säteiden muodostuminen on satunnaista etenkin etelämpänä. Keski-Suomessa revontulet ovat himmeitä kaaria, ajoittain niitä voi nähdä vain kamerakuvissa. Etelä-Suomessa revontulien mahdollisuus on pieni.

Yö 26./27. on ennustejakson rauhallisin. Pohjois-Lapissa revontulet ovat rauhallisia, suhteellisen himmeitä. Pohjois-Suomessa reposia voitaneen nähdä ajoittain ja muualla Suomessa revontulien mahdollisuus on pieni. Aivan etelärannikolla revontulia tuskin nähtäneen.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.