perjantai 22. joulukuuta 2017

Revontuliennuste 22.–25.12.2017

Ei revontulia Pirkanmaalla. Kuva © Tampereen Ursa ry.
Tulevina kolmena yönä revontulibongarien odotukset eivät toteudu. Himmeitä revontulia voitaneen nähdä vain Lapissa ja nekin todennäköisesti heti ensiyönä. Seuraavat yöt ovat lähes revontulittomia koko maassa Pohjois-Lappia lukuun ottamatta, missä voi näkyä hyvin himmeä revontulikaari.

Avaruussää

Auringon aktiivisuus on ollut hyvin vähäistä, vain heikko, maksimissaan B7,29-luokan flarepurkausten sarja on havaittu viimeksi kuluneen vuorokauden aikana. Auringossa on yksi pilkkuryhmä, jonka koko on nopeasti kasavanut viime tuntien aikana. Auringossa on myös etelänavalta ekvaattorin yli pohjoiselle pallonpuoliskolle ulottuva hyvin kapea korona-aukko, jonka polariteetti on negatiivinen (= magneettisesti pohjoisnapa).

Aurinkotuulen nopeus saavutti maksiminopeuden 428 km/s hetkellisesti mutta tällä hetkellä nopeus on laskenut noin 350 km/s. Aurinkotuulen hiukkastiheys oli maksimissaan noin 6,5 ppcm3 mutta sekin on viimeksi kuluneen vuorokauden aikana pudonnut lukemaan noin 3,5 ppcm3.

IMF-ketän suunta on vaihdellut tavanomaisesti mutta sen amplitudi on kaventunut hyvin lähelle 0 nT arvoa. Maksimi lukema viimeksi kuluneen vuorokauden aikana oli 4,8 nT ja pohjois-eteläsuuntaisen komponentin maksimilukema -3,7 nT.

Energisten (>2 MeV) elektronien vuon arvo oli geosynkronisen radan etäisyydellä 3 763 pfu, joka on suunnilleen tavanomainen lukema. Kp-indeksin lukemat ovat pysytelleet hyvin matalissa 0–2 lukemissa.

Ennuste

Auringon aktiivisuudessa ei odoteta tapahtuvan suuria muutoksia puoleen tai toiseen. Kapealla korona-aukolla ei odoteta olevan vaikutusta maapallon geomagneettisen kentän tilaan, joten Kp-indeksin odotetaan pysyvän lukemissa 3–1.

Yö 22./23. on hyvin rauhallinen. Kp-indeksin arvo odotetaan kohoavan maksimiarvoon 3, joten vain Lapissa on odotettavissa hyvin rauhallisia revontulia. Pohjois-Suomessa himmeä revontulikaari voi näkyä ajoittain. Etelämpänä revontulien mahdollisuus on hyvin pieni.

Yöt 23./24. ja 24./25. ovat edelleen hyvin rauhallisia. Kp-indeksin maksimiarvoksi odotetaan lukemaa 2, jolloin himmeitä revontulia voitaneen nähdä Lapissa ja niitäkin luultavimmin vain Pohjois-Lapissa. Muualla revontulien todennäköisyys on lähes olematon.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.