keskiviikko 27. joulukuuta 2017

Revontuliennuste 27.–30.12.2017

Revontulien näkymisen mahdollisuus on pieni Pirkanmaalla
koko ennustejakson ajan. Kuva © Tampereen Ursa ry.
Ennustejaksolla revontulia voidaan ensimmäisenä yönä nähdä Lapissa ja Pohjois-Suomessa. Toisena ja kolmantena yönä revontulia näkyy vain Pohjois-Lapissa, muualla niiden näkymisen todennäköisyys on hyvin pieni.

Avaruussää

Auringon aktiivisuus on ollut viimeksi kuluneen vuorokauden aikana hyvin vähäistä. Pilkkuja sisältäviä aktiivisia alueita on ollut vain yksi. Aurinkotuulen nopeus saavutti maksimilukeman 484 km/s ja hiukkastiheys oli keskimäärin noin 7 ppcm3.

IMF-kentän maksimi vuontiheys oli 8 nT ja eteläsuuntaisen komponentin maksimilukema oli -5 nT, ja kenttä osoitti suurimman osan vuorokaudesta kohti etelää. Energisiä (>2 Mev) elektroneja geosynkronisen radan etäisyydellä oli vähänlaisesti, vuo oli 704 pfu.

Kp-indeksi pysytteli suurimman osan viimeksi kulunutta vuorokautta matalissa lukemissa. Havaitun kentän maksimi Kp-lukema oli 3,67 kello 18–20 UT ja on siitä lähtien pysytellyt lukemassa 2,67.

Ennuste

Auringon aktiivisuuden odotetaan pysyttelevän edelleen hyvin vähäisenä. Aurinkotuulen hiukkastiheys lähivuorokausien aikana tulee olemaan noin 4 ppcm3 ja nopeus ensimmäisen vuorokauden aikana hieman enemmän kuin 500 km/s mutta se laskee seuraavina vuorokausina lähtöarvoonsa eli noin 450 km/s.

Kp-indeksin ennustetaan olevan lukemissa 1–3 koko ennustejakson ajan. Energisten elektronien määrä pysyttelee vähäisenä, joten magneettiset häiriöt geomagneetisessa kentässä ovat erittäin pieniä.

Yö 27./28. on hyvin rauhallinen. Kp-indeksin ennustetaan kohoavan maksimiarvoon 3 aamuyön tunteina. Rauhallisia revontulia nähtäneen Lapissa ja hieman himmeämpiä Pohjois-Suomessa. Keski-Suomessa revontulet näkyvät lähinnä kamerakuvissa ja Etelä-Suomessa revontulia ei nähdä.


Yöt 28./29. ja 29./30. ovat erittäin rauhallisia. Kp-indeksin maksimilukeman odotetaan kohoavan arvoon 2, jolloin himmeitä ja hyvin rauhallisia revontulia on mahdollisuus nähdä vain Pohjois-Lapissa. Etelämpänä revontulia tuskin nähtäneen.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.