tiistai 26. joulukuuta 2017

Pitkäaikainen revontuliennuste 25.12.2017–20.1.2018

Kp-ja Ap-indeksien 27 vrk:n ennuste. Kuva ©  Kari A. Kuure.
Kp- ja Ap-indeksin ennuste

Geomagneettinen kenttä aktivoituu vuoden viimeisenä päivänä ja uudenvuoden yönä siihen voi kehittyä G1-luokan magneettinen myrsky. 

Myrsky kuitenkin laantuu nopeasti ensin magneettiseksi rauhattomuudeksi ja sitten hyvin rauhalliseksi muutaman vuorokauden kuluessa. Ennusteen toteutuessa uudenvuoden ilotulitteiden lisäksi taivaalla voidaan nähdä revontulia koko maassa.

Seuraava magneettisesti hieman aktiivisempi kausi on 7. ja 8. tammikuuta. Kp-indeksin odotetaan kohoavan lukemaan 4, joka lupailee rauhallisia ja himmeitä revontulia lähes koko maahan.
Seuraava magneettinen myrsky on odotettavissa 13./14. päivien välisenä yönä. Silloin jälleen revontulia voidaan nähdä koko maassa.

Radiovuon ennuste


Radiovuon 27 vrk:n ennuste. Kuva © Kari A. Kuure.
Radiovuon ennuste on hyvin vakaa koko ennustejakson ajalle. Maksimilukemat ovat luokkaa 75 mikä tarkoittaa sitä, että Auringossa ei juuri ole odotettavissa taustakohinaa voimakkaampia ilmiöitä kuten flarepurkauksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.