lauantai 16. joulukuuta 2017

Revontuliennuste 16.–19.12.2017

Kuva © Tampereen Ursa ry.
Ennustejakson aikana revontulia voitaneen nähdä parina jälkimmäisenä yönä koko maassa! Olosuhteet ovat kuitenkin sellaiset, että ennusteen toteutumiselle ei kovin suurta todennäköisyyttä voi antaa.

Avaruussää

Viimeksi kuluneen vuorokauden aikana Auringon aktiivisuus on ollut vähäistä. Pilkkuja sisältäviä aktiivisia alueita ei ole ollut. Aurinkotuulen nopeus saavutti maksiminopeuden 390 km/s ja tiheys lyhytaikaisessa maksimissaan 17 ppcm3. Keskimäärin hiukkastiheys oli noin 5 ppcm3.

IMF-kentän kokonaisvoimakkuus oli 6 nT ja eteläsuuntaisen komponentin voimakkuus -4 nT. Kentän suunta on kehittynyt kohti pohjoissuuntaa. Energisiä (> 2 MeV) elektroneja oli vain vähän, vuo saavutti 276 pfu lukeman.

Kp-indeksit ovat olleet hyvin matalissa lukemissa, vaihteluväli on ollut nollan ja yhden välillä.

Ennuste

Kp-indeksin kehitys tulevina öinä tulee olemaan hienoiseen kasvuun päin. Ensimmäinen yö on vielä hyvin rauhallinen mutta parina seuraavina öinä pieni mahdollisuus revontuliin on olemassa. Revontulien todennäköisyyttä kuitenkin vähentää energisten elektronien vähäinen määrä ja jos siinä ei tapahdu nopeaa muutosta, revontulet jäävät näkymättä vaikka muut olosuhteen niille olisivatkin suotuisat.

Yö 16./17. on hyvin rauhallinen. Kp-indeksin odotetaan kohoavan maksimilukemaan 2. Tällä arvolla rauhallisia ja himmeitä revontulia voidaan nähdä vain Pohjois-Lapissa. Muualla revontulia tuskin nähtäneen.


Yöt 17./18. ja 18./19. ovat selvästi aktiivisempia kuin ensimmäinen yö! toisena yönä 18.päivän aamupuolella Kp-indeksin odotetaan kohoavan lukemaan 5, joka merkitsee G1-luokan magneettista myrskyä. Jos elektronien määrä on kasvanut edes normaaliin arvoon, tällöin nähtäneen revontulia koko maassa. Lapissa revontulet ovat kirkkaita ja loimuavia, säteiden ja useiden vöiden muodostuminen on runsasta ja koronan näkyminen on mahdollista. 

Pohjois- ja Keski-Suomessa revontulet ovat selvästi näkyvillä, säteiden muodostuminen yleistä. Etelä-Suomessa revontuli on selkeä revontulikaari jos satunnaisesti saattaa näkyä säteiden muodostumista. Todennäköisyys revontulien näkymiselle jossakin päin maata yölle 17./18. on noin 35 % ja hieman vähäisempi yölle 18./19.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.