tiistai 5. joulukuuta 2017

Revontuliennuste 5.–8.12.2017

Vain himmeitä revontulia on odotettavissa lähivuorokausien
aikana. Kuva © Tampereen Ursa ry.
Ennustejaksolla on odotettavissa vain himmeitä revontulia, joista Etelä-Suomessa ei juuri päästä nauttimaan. Lapissa ja Pohjois-Suomessa on parhaimmat mahdollisuudet nähdä edes himmeitä revontulia.

Avaruussää

Viimeksi kuluneen vuorokauden aikana Auringon aktiivisuus on ollut vähäistä. Pilkkuja sisältäviä aktiivisia alueita ei ole ollut. Aurinkotuuli on ollut hidasta, maksimi lukema oli 381 km/s mutta se suunta on kasvamaan päin. Tätä kirjoittaessani tuulen nopeus on noin 430 km/s.

Aurinkotuulen tiheydessä esiintyi terävä piikki kello 17 aikaan, jolloin hiukkastiheys kohosi 51 ppcm3. Piikin jälkeen tuulen hiukkastiheys pysytteli tunteja korkeissa lukemissa, vaihdellen lukeman 25 ppcm3 molemmin puolin. Vasta vuorokauden vaihduttua tiheyden arvo putosi lähemmäksi tavanomaisia lukemia.

IMF-kentän maksimilukema oli 12 nT ja eteläsuuntaisen komponentin voimakkuus myös -12 nT. Eteläsuuntainen maksimilukema esiintyi kello 18 aikoihin ja kentän voimakkuus vuorokausien vaihtuessa. Sen jälkeen pohjois-eteläsuuntaisen kentän voimakkuus on olut noin 5 nT mutta suunta on vaihdellut voimakkaasti etelän ja pohjoisen välillä.

Energisten (>2 MeV) elektronien määrä on ollut vähäistä, vuontiheys on ollut vain 175 pfu, mikä selittää vain himmeät revontulet viimeksi kuluneen vuorokauden aikana, vaikka Kp-indeksin perusteella revontulien olisi pitänyt olla kirkkaammat.

Ennuste

Auringon aktiivisuuden odotetaan pysyvän vähäisenä koko ennustejakson ajan. Maapallon poistuu tämän vuorokauden aikana Auringosta lähteneestä streamistä, jolloin hiukkastiheys vähenee. Siirtymävaiheessa on odotettavissa jonkin verran CIR-ilmiöiden aiheuttamia magneettikentän voimistumisia. Muutos ei kuitenkaan aiheuta sen suurempia muutoksia maapallon magneettikentän tilaan.

Ennustejakson aikana Kp-indeksin odotetaan pysyttelevän lukemissa 3–6, suurimpien lukemien esiintyessä ennustejakson alussa. Jos Auringossa ei tapahdu maapallon suuntaan lähteviä CME-purkauksia, elektronien vähäinen määrä jatkuneen ainakin ennustejakson ajan ja se vaikuttaa suoraan mahdollisten revontulien kirkkauteen ja aktiivisuuteen.

Yö 5./6. voi olla hyvinkin aktiivinen revontuliyö. Tosin lähtötilanteen matala elektronivuo ei anna aihetta odottaa revontulien olevan mitenkään erityisen voimakkaita, varsinkaan Etelä-Suomessa, jossa niitä ei nähdä mahdollisesti lainkaan. Lapissa revontulet ovat tavanomaisen kirkkaita ja jonkin verran aktiivisia Kp-indeksin saavuttaessa maksimilukeman 5. Pohjois- ja Keski-Suomessa revontulet ovat myös hyvin näkyviä ja säteiden muodostuminen on vähäistä.

Yöt 6./7. ja 7./8. ovat rauhallisia Kp-indeksi kohotessa lukemaan 4. Lapissa revontulet ovat tavanomaisen näkyviä ja niissä voi esiintyä vähäistä säteiden muodostumista. Pohjois- ja Keski-Suomessa revontulet ovat himmeitä ja hyvin rauhallisia kaaria, säteiden muodostumista ei juuri ole. Etelä-Suomessa revontulet näkyvät lähinnä kamerakuvissa.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.