tiistai 19. joulukuuta 2017

Pitkäaikainen revontuliennuste 18.12.–13.1.2018

Kp- ja Ap-indeksit. Kuva © Kari A. Kuure.
Auringon vähäinen aktiivisuus näkyy myös revontulien vähäisenä kirkkautena ja magneettisten myrskyjen voimakkuudessa. Seuraavien 27 vuorokauden aikana ei ole odotettavissa kovinkaan suuria magneettisia myrskyjä joten näyttävien revontulien mahdollisuus on pieni muualla kuin Lapissa. Parhaimmat mahdollisuudet ennustejaksolla revontulien näkymiseen on 1./2.1.2018 yönä.

Kp- ja Ap-indeksien ennuste

Kp- ja Ap-indeksit pysyttelevät matalissa arvoissa lähes koko ennustejakson ajan. Ainoastaan vuoden vaihteen tienoilla on pieni mahdollisuus lyhytaikaiseen magneettiseen G1-luokan myrskyyn. Se kuitenkin menee nopeasti ohi. Ennusteen toteutuessaan revontulia voitaneen nähdä uudenvuoden päivän iltana tai seuraavana yönä koko maassa. Seuraavan kerran indeksien ennustettu arvo kohoaa magneettisen myrskyn lukemiin aivan ennustejakson lopulla, mutta ennusteen toteutuminen on hyvin epävarmaa.

Radiovuon ennuste


Radionvuon ennuste. Kuva © Kari A. Kuure.
Radiovuon ennuste osoittaa hyvin vakaita lukemia, jotka ovat vain taustakohinaa suurempia arvoja. Tämä tarkoittaa sitä, että Auringossa ei odoteta tapahtuvan satunnaisia poikkeuksia lukuun ottamatta kovinkaan merkittäviä flarepurkauksia eikä CME-purkauksia. Aurinkotuulen nopeuden ja tiheyden vaihtelu on siis hyvin vähäistä.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.