lauantai 30. joulukuuta 2017

Revontuliennuste 30.12.2017 –2.1.2018

Revontulet ovat todennäköisiä ennustejakson parina viimeisenä
yönä. Kuva © Tampereen Ursa.ry.
Ennustejakson kaksi jälkimmäistä yötä ovat revontuliöitä, jolloin aktiivisia repoja nähdään Etelä-Suomea myöten.

Avaruussää

Auringon aktiivisuus on ollut vähäistä viimeksi kuluneen vuorokauden aikana. Pilkkuja sisältäviä aktiivisia alueita ei ole ollut. Aurinkotuulen maksiminopeus oli 411 km/s ja hiukkastiheys vaihteli 2,5–9 ppcm3 välillä.

Lähiavaruuden tilaan vaikutti Auringon etelänavalta kurottuneen korona-aukon ja ekvaattoriseudulla rauhallisemmin virtaavan aurinkotuulen välinen vuorovaikutus, joka aiheutti vähäisen IMF-kenttää vahvistavan CIR-ilmiön ja siihen liittyvän nopean streamin (CH HSS). Tapahtumalla ei ollut kovinkaan suurta merkitystä maapallon magneettikentän ilmiöille.

IMF-kentän maksimiarvo oli 6 nT ja eteläsuuntaisen komponentin maksimiarvo oli .3 nT. Energisiä (>2 MeV) elektroneja oli niukanlaisesti, vuon arvo kohosi lukemaan 1092 pfu. Tästä syystä Kp-indeksi pysytteli matalissa lukemissa, vaihtelun ollessa 0,33–2 välillä.

Ennuste

Maapallo kohtaa vielä tämän vuorokauden puolella aurinkotuulen tihentymän mutta siirtyä ei ole jyrkkä ja muutoksen aiheuttamat häiriötä ovat vähäisiä. Kp-indeksin ennustetaan pysyttelevän lukemassa 2 ensimmäisen vuorokauden ajan. Joulukuun 31. päivän iltana ja seuraavana yönä Kp-indeksin odotetaan kohoavan lukemaan 4 ja jopa lukemaan 5 tammikuun 1. päivän aikana ja pysyttelevän samoissa lukemissa myös seuraavana yönä.

Yö 30./31. on hyvin rauhallinen. Revontulia nähtäneen vain Lapissa. Muualla Suomessa revontulien näkyminen on epätodennäköistä.

Yö 31./1. on revontuliyö Keski-Suomesta Lappiin. Lapissa ja Pohjois-Suomessa revontulet ovat kirkkaita ja loimuavia, säteiden muodostuminen runsasta ja Lapissa koronan näkyminen on mahdollista. Keski-suomessa revontulet ovat selkeitä mutta rauhallisia kaaria, vähäistä säteiden muodostumista havaitaan. Etelä-Suomessa revontulien näkyminen on mahdollista mutta ne ovat himmeitä ja rauhallisia kaaria, joissa saattaa esiintyä satunnaista säteiden muodostumista.

Yö 1./2. on revontuliyö koko maassa heti illan pimennyttyä. Kp-indeksin odotetaan kohoavan lukemaan 5. jo illasta alkaen. Se merkitsee G1-luokan magneettista myrskyä ja toteutuessaan revontulia nähdään silloin aina Baltiaan myöten. Lapissa revontulet ovat hyvin kirkkaita, loimuavia ja revontulikoronan näkyminen on hyvin todennäköistä. Etelämpänä revontulet ovat kirkkaita ja ne muodostavat runsaasti säteitä. Etelä-Suomessa ja Baltiassa revontulet ovat rauhallisia kaaria, joissa esiintyy ajoittain säteiden muodostumista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit komentoida kunhan pysyt aiheessa, olet asiallinen ja noudatat niin lakeja kuin hyviä tapoja. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua ja toimituksen kelvottomiksi katsomia viestejä ei julkaista!