tiistai 5. joulukuuta 2017

Pitkäaikainen revontuliennuste 4.–30.12.2017

Pitkäaikainen revontuliennuste ei lupaile kovinkaan
merkittäviä reposnäytelmiä taivaalle.
Kuva © Kari A. Kuure.
Revontulet ovat mahdollisia ennusteen alkupäässä muutaman vuorokauden aikana ja sen lisäksi parina vuorokautena myöhemmin. 

Revontulipurkausten ennuste noin viikon välein on kuitenkin epävarmat toteutumiseltaan, joten kovinkaan suuria odotuksia en näiden revontulien näkymiselle laskisi.

Kp ja Ap-indeksit

Lähiavaruuden avaruussäätä sekä maapallon magneettikentän reagointia siihen kuvaavat Kp- ja Ap-indeksien ennuste kertoo ennustejaksolla olevan kaksi tai kolme aktiivisempaa kautta, jolloin revontulien näkyminen on mahdollista koko maassa.

Ensimmäinen näistä jaksoista on tämä ennusteen julkaisuajankohdan selvästi aktiivinen vaihe: Kp-indeksin arvo kohoaa lukemaan 6 ja se sekä Ap-indeksin korkein arvo (48) saavutetaan 5. joulukuuta. Aktiivinen vaihe ei kuitenkaan ole kovin pitkä ja seuraavana päivänä Kp-indeksi putoaa lukemaan 5 ja sama suunta jatkuu parina seuraavankin vuorokautena.

Seuraava hieman aktiivisempi jakso on 11.–13. päivinä, jolloin indeksi kohoaa lukemaan 4. Jos tämä toteutuu sellaisenaan, revontulia nähtäneen koko maassa mutta Etelä-Suomessa ne ovat himmeitä ja hyvin rauhallisia. Muualla suomessa reposet ovat hieman kirkkaampia ja aktiivisempia.

Seuraava lyhytaikainen magneettinen myrsky on odotettavissa 18. joulukuuta. Purske on todella lyhyt ja sen molemmin puolin Kp-indeksi on lukemassa 3. En ole kovinkaan toiveikas tämän myrskyn suhteen, sillä se voi hyvinkin jäädä toteutumatta, vaikka ennuste muutoin toteutuisi.

Vielä ennen vuodenvaihdetta koetaan suunnilleen samanlainen, ehkä hieman heikompi magneettikentän häiriötila. Joulukuun 27. päivänä on odotettavissa Kp-indeksin arvon kohoaminen lukemaan 4 ja ennusteen virhemarginaali tälle ajalle tekee häiriön toteutumisesta hyvin epävarman.

Radiovuo


Radiovuoennuste kertoo Auringon vähäisestä aktiivisuudesta,
joten kovinkaan merkittäviä magneettisia tai radiohäiriöitä
ei ole odotettavissa. Kuva © Kari A. Kuure.
Auringon aktiivisuus on ollut jo viikkoja hyvin vähäistä. Tämä vähäinen aktiivisuus tulee jatkumaan vielä vuosia, joten mikään yllätys ei varmastikaan ole se, että Auringon radiovuossa ei odoteta tapahtuvan suuria muutoksia lähiviikkoina. Radiovuon aktiivisimmat kaudet osuvat Kp-indeksin aktiivisuuden kanssa yksiin ja näin ollen huippuarvot saavutettaneen 13.–16. päivinä sekä 23. joulukuuta.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.