tiistai 19. joulukuuta 2017

Revontuliennuste 19.12. – 22.12.2017

Tampereelle on odotettavissa korkeintaan hyvin himmeitä
revontulia. Kuva © Tampereen Ursa ry.
Himmeitä ja hyvin rauhallisia revontulia nähtäneen ennustejakson aikana vain Lapissa ja Pohjois-Suomessa. Etelämpänä revontulien mahdollisuus on hyvin vähäinen.

Avaruussää

Maapallon kohtaama hiukkasvirtaus lopahti odotettua aikaisemmin ja tästä syystä G1-luokan magneettinen myrsky jäi lähes vuorokautta ennustettua lyhyemmäksi.

Viimeksi kuluneen vuorokauden aikana Auringon aktiivisuus on ollut vähäistä, sillä ainoatakaan pilkkuja sisältävää aktiivista aluetta ei ole ollut. Koko vuonna pilkuttomia vuorokausia on ollut kaikkiaan 99 ja se on 29 % vuorokausista.

Aurinkotuulennopeus saavutti maksimilukeman 671 km/s viimeksi kuluneen vuorokauden alussa ja hiukkastiheys oli maksimissaan noin 10 ppcm3 mutta se on ollut laskusuunnassa, tällä hetkellä tiheys on noin 7 ppcm3.

IMF-kenttä saavutti maksimilukeman 10 nT ja eteläsuuntaisen kentän voimakkuus oli maksimissaan -8 nT. Energisiä (>2 MeV) elektroneja oli geosynkronisen radan etäisyydellä 5 978 pfu.

Kp-indeksi oli maksimissaan 4 viimeksi kuluneen vuorokauden alkupuolella. Sen jälkeen indeksin lukema on alentunut ja on nyt noin 1.

Ennuste

Auringon aktiivisuuden odotetaan pysyttelevän edelleen vähäisenä. Kp-indeksille ennustetut maksimiarvot ovat noin 3 tai hieman vähemmän koko ennustejakson aikana.


Yöt 19./20., 20./21. ja 21./22. ovat kaikki hyvin rauhallisia. Himmeitä ja rauhallisesti käyttäytyviä revontulikaaria nähtäneen Lapissa ja Pohjois-Suomessa. Keski-Suomessa voitaneen nähdä revontulivaloa hyvin himmeänä tai ainoastaan kamerakuvissa. Etelä-Suomessa revontulia tuskin nähdään.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.