perjantai 4. lokakuuta 2024

Revontuliennuste 4. – 7.10.2024

Avaruussäässä tapahtuu nyt nopeita muutoksia, joten ennusteitakin täytyy päivittää tavallista useammin.

Hurja X9-luokan flarepurkaus ja massiivinen CME

Eilen 3.10.2024 Auringossa tapahtui erittäin voimakas ja toistaiseksi tämän auringonpilkkujakson voimakkain flarepurkaus. Sen voimakkuudeksi mitattiin X9 ja se saavutti maksimin kello 12.18 UTC. Purkaus tapahtui pilkkuryhmässä AR 13842, joka oli luokiteltu jo syyskuun loppupuolella beeta–gamma–delta:ksi. 

Pilkkuryhmässä AR 13842 tapahtui voimakas flarepurkaus kello 12.18 UTC. Tämä kuva on otettu heti voimakkaimman purkauksen jälkeen. Kuva NASA/SDO.

 

Tämän tyyppinen magneettinen rakenne pilkkuryhmässä on omiaan ennemmin tai myöhemmin tuottamaan voimakkaita flarepurkauksia ja usein niihin liittyy myös CME-purkauksia. Näin tälläkin kertaa sillä heti flaren jälkeen havaittiin halo(II)-CME kello 12.24. Tämän lisäksi kello 13.37 havaittiin toinen halo(II)-CME ja vielä kolmas, tällä kertaa halo(IV)-CME kello 12.48 UTC.  Myöhemmin illalla havaittiin vielä kaksi halo(II)-CME purkausta, joten muutaman vuorokauden kuluessa maapallon lähiavaruuden tila voi muodostua todella mielenkiintoiseksi.

Edellinen tässä pilkkuryhmässä tapahtunut X-luokan flare oli 1.10. kello 22.20 UTC. Sen voimakkuus oli X7.1. Tämäkin purkaus tuotti CME-purkauksen, joka pitäisi näillä hetkillä törmätä maapallon magneettikenttään. Ennusteen mukaan se olisi pitänyt tapahtua jo noin 12 tuntia sitten, mutta kuten aina, ensimmäiset ennusteet eivät välttämättä ole kovinkaan tarkkoja etenkään ajoituksen suhteen.

Uusimmat CME-purkaukset ovat matkalla kohti maapalloa. Niiden odotetaan saapuvan huomenna 5.10 alkuillasta. Jälleen on kyse SWPC:n varhaisesta mallista ja ennusteesta, joten saapumisajankota ei ole kovinkaan tarkka. NASAn mallinuksessa CME ohittaa maapallon liikesuunnassa etupuolelta ja vähäinen CME-pilven kärki hipaisee maapallon magneettikenttää. Jos näin tapahtuu, vaikutukset ovat vähemmän dramaattisia.

Ennuste

Yöt 4./5. Tänään iltapäivällä magneettikentän tila muuttuu myrskyisäksi ja ei millä tahansa heikolla puhalluksella, vaan heti suoraan G3-luokan erittäin voimakkaaksi magneettiseksi myrskyksi. Päivän kuluessa myrsky hieman heikkenee ja iltahämärässä sen voimakkuudeksi ennustetaan G1-luokkaa. Toteutuessaan taivaalla nähtäneen kirkkaita revontulia alkuillasta alkaen koko Suomen alueella. Revontulitoiminta jatkuu aamuhämärään asti.

Yö 5./6. Tämä yönä magneettinen myrsky voi muodostua edellistäkin yötä voimakkaammaksi. Jo illan aikana saavutettaneen G3-luokan myrsky ja se jatkuu seuraavaan aamuun lähes muuttumattomana. Kirkkaita ja hyvin aktiivisia revontulia voitaneen nähdä koko Suomessa ja sen lisäksi Baltiassa, etenkin Virossa ja Latviassa mutta Liettuassakin voi revontulia näkyä.

Yö 6./7. Magneettinen myrsky laantuu hitaasti päivän aikana, mutta illan alkaessa pimetä, magneettikenttä voi olla kuitenkin edelleen myrskytilassa tai ainakin hyvin aktiivinen. Tämä tarkoittaa sitä, että revontulitoimintaa voidaan nähdä lähes koko maassa etelärannikkoa lukuun ottamatta. Jos kuitenkin myrsky jatkuu, niin revontulet ovat mahdollisia myös Suomenlahden rannalla.

Jälleen viimeisimmät julkaistut mallinnukset ovat hieman ristiriitaisia keskenään. Tällä kertaa eroja on niin ajoituksessa kuin CME-pilvien reiteistä. Erot ovat sen verran merkittäviä, että edellä kuvattu SWPC:N mallinukseen perustuva ennuste voi kääntyä tavanomaiseksi, suhteellisen rauhalliseksi revontuliyöksi Lapissa ja Pohjois-Suomessa.

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.