sunnuntai 13. lokakuuta 2024

Revontuliennuste 13. – 16.10.2024

Torstaina alkanut geomagneettinen myrsky näyttää nyt menneen ohi. Sen ”jälkikaikuna” nähtiin viimeyönä Pirkanmaalla heikkoja revontulia sään ollessa selkeä. Myrskyn aina sää oli pilvinen ja sateinen, joten tällä ei ollut mitään mahdollisuutta havaita mitään taivaalta. Muualla Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa sekä eteläisen pallonpuoliskolla Australiassa, Uudessa Seelannissa ja Etelä-Afrikassa nähtiin revontulia. Euroopassa Kreikan saaristossa nähtiin punaisia revontulia, punainen väri oli muuallakin hallitseva revontuliväri. Spaceweather.com -sivuston kuvagalleria vastaanotti satoja hienoja revontulikuvia.

Revontulia 12.10 kello 23.10 Tampereen Ursan tähtitornilta kuvattuna. Kuva © Kari A. Kuure / Tampereen Ursa.

Myrskyn ollessa voimakkaimmillaan NOAA arvioi Kp-indeksin saavuttaneen lukeman 9-, joka on erittäin korkea lukema. Potsdamin Kp- ja ap-indeksin tietoja tältä kuukaudelta ei vielä ole julkaistu. Maapallon magnetosfääriin tuli lisäenergia (CME-pilven plasmasta ja aurinkotuulesta) huippulukemissa noin 375 GW, joka sekin on hurja luku. Alimmantason magneettisessa myrskyssä (Kp=5) energiamäärä on hieman yli 50 GW.

Lähivuorokausina geomagneettisen kentän ennustetaan pysyttelevän rauhallisena tai enintään aktiivisena. Auringon aktiivisuus pysyttelee kohtalaisena ja lähivuorokausille ennustetaan noin 25 % todennäköisyyttä X-luokan flarepurkauksen syntyyn. Hieman heikomman M-luokan flareille ennustetaan jopa 55 % todennäköisyyttä. M-luokan flaretkin voivat tuottaa merkittäviä CME-plasmapilviä, jotka voivat aiheuttaa merkittävän magneettikentän häiriön tai myrskyn.

Ennuste

Yö 13./14. on jossain määrin aktiivinen. Revontulia voi esiintyä Keski-Suomesta Lappiin alueella. Jos sää on horisonttiin asti selkeä, hyvin matalalla taivaalla voidaan nähdä etäisiä revontulia myös Pirkanmaalla ja samalla leveydellä olevilla alueilla Suomessa.

Yö 14./15. On edellistä yötä hieman rauhallisempi. Revontulia voitaneen nähdä Pohjois-Suomen leveydelle, mutta etelämpänä niiden todennäköisyys on hyvin pieni.

Yö 15./16. Ennusteet tälle yölle kertovat aktiivisesta revontuliyöstä. Revontulia olisi mahdollista nähdä Etelä-Suomen leveydellä, joskin etelärannikolla revontulien mahdollisuus on hyvin pieni. Ennusteen epävarmuus on jo merkittävä, joten etelärannikollakin revontuliharrastajien pitäisi olla valmiina syöksymään yöhön, jos revontulia taivaalle ilmaantuu.

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.