lauantai 19. lokakuuta 2024

Revontuliennuste 19. – 22.10.2024

Auringon aktiivisuus on tällä hetkellä hieman rauhallisemmassa vaiheessa kuin aikaisemmin. Viimeisen vuorokauden aikana on havaittu kaksi M-luokan flarepurkausta, jotka eivät ole aiheuttaneet CME-purkausta. Tosin jälkimmäinen näistä purkauksista tapahtui kello 23.30 UTC aikaa, joten mahdollisen CME:n havaitsemiseen ja siitä tiedon julkistamiseen ei ole ollut kovinkaan paljoa aikaa. Edelliset halo(II)-CME:t ilmaantuivat kolme vuorokautta sitten, mutta ne eivät näy sen paremmin SWPC:n kuin NASA:n mallinnuksissa. 

Hyvin himmeitä revontulia nähtiin Tampereen taivaalla perjantain (18.10.2024) aamuna. Luultavasti ei kukaan varhain aamulla liikkeellä ollut kiinnittänyt huomiota näihin hyvin matalalla näkyneisiin tuliin. Kuva © Kari A. Kuure / Tampereen Ursa.

Maapallon kohtaama aurinkotuuli on harvahkoa, joskin se on hiljalleen tihentymässä lähestyvän Parkerin spiraalin (aurinkotuulen tihentymä) vaikutuksesta. Tihentyvän aurinkotuulen virtausnopeus vähenee jonkin verran ja ennustejakson lopulla se saavuttaa noin 350 km/s nopeuden. Tämä nopeus on suunnilleen keskiarvon mukainen.

Ennuste

Yöt 19./20., 20./21. ja 21./22. ovat kaikki rauhallisia. Ensimmäisenä yönä himmeitä revontulia voi esiintyä Keski-Suomen leveydellä, vaikka todennäköisyys on aika pieni. Muina öinä revontulien todennäköisyys on jonkinlainen vain Pohjois-Lapissa, etelämpänä revontulia tuskin nähdään.

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.