maanantai 24. huhtikuuta 2023

Voimakas magneettinen myrsky

Magneettinen myrsky "räjähti käsiin" 23.4. päivän iltana noin kello 20, kun CME-pilvi törmäsi maapallon magneettikenttään. Myrskyindeksi valui koko illan alaspäin ja saavutti pohjalukeman –228 nT kello 21.06 UT aikaa (kello 00.06 Suomen aikaa). Kiirunan mittausaseman magnetometri saavutti huippulukeman –944 nT illan aikana ja pysytteli aika pitkään tämän tason lukemissa. Potsdamin ap-indeksi puolestaan saavutti lukeman 207 mitä ei kovinkaan usein tapahdu.

Myrskyindeksi putosi harvinaisen alas lähelle äärimmäisen voimakkaan magneettisen myrskyn rajaa. Kuva SpaceWeatherLive.com.


Tarton yliopiston mittausasemalla mitattiin voimakas magneettinen häiriö illan aikana. OVATION-malin laskema pohjoisen pallonpuoliskon teho saavutti huippulukeman 180 GW, joka sekin on aika harvinainen lukema. Magneettisen myrskyn voimakkuudeksi määritettiin G4.

IMF-kentän Bz-komponentin satelliitilla mitattu maksimiarvo oli noin –25 nT kello 21 aikoihin. Kenttä kuitenkin kääntyi kohti pohjoista kello 23 jälkeen ja käväisi sen jälkeen vain satunnaisesti lyhyitä aikoja kohti etelää.

Tampereella pilvisyys esti revontulien näkemisen. Vain vähän vihertävää revontulivaloa näkyi pilvipeitteen läpi. Kuva © Tampereen Ursa.

Tampereella oli pilvistä, joten hienot revontulet jäivät näkymättä. Pilvipeite oli alkuillasta kuitenkin ohut kattavuudestaan huolimatta, joten tähtitornin kameratallenteisiin jäi aavistus taivaan tapahtumista ja vihreää revontulivaloa kuulsi pilvipeitteen läpi.

Taivaanvahdin mukaan Suomessa revontulia (Tampereen lisäksi) nähtiin Paimiossa (Mikko Peussa) ja Lohjalla (Paula Mattila). Tätä kirjoittaessani muita havaintoja ei ole ilmoitettu mutta aamun valjettua havaintoja voi tulla lisää.

SpaceWeather.com -sivusto raportoi laajasti magneettista myrskyä ja julkaisi lukijoitten ottamia kuvia galleriassaan. Sivuston mukaan eteläisimmät havainnot Euroopassa olivat noin 45° leveyspiirillä Sloveniasta. Hieman ylempää tehtiin jo useampia havaintoja kuten La Bruffière, Vendée Ranskassa ja suunnilleen samalta leveysasteelta Saksasta ja Puolasta. Spaweather.com-sivuston galleriasta voi katsella lisää revontulikuvia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.