perjantai 28. huhtikuuta 2023

Revontuliennuste 28.4. – 1.5.2023

Auringossa on seitsemän pilkkuryhmää, joista AR 3288 eteläisellä pallonpuoliskolla on aktiivisen. Magneettisesti se on luokiteltu beeta-gamma-delta -luokkaan ja viimeksi kuluneen vuorokauden aikana se on tuottanut M1.8 -luokan flarepurkauksen lukuisten C-luokan purkausten lisäksi. Kokoa pilkkuryhmällä on 380 ppm ja se on ollut voimakkaassa kasvussa viime vuorokauden aikana. Jos kasvu jatkuu muuttumattomana, se on parin vuorokauden kuluttua näkyvissä paljain silmin. Yleensä kuitenkin ennen sitä, kasvu hidastuu ja pysähtyy, joten nähtäväksi jää kuinka käy?

Kevätkauden viimeiset revontulet yöltä 27./28.4.? Kuva © Tampereen Ursa ry.

Maapallon kohtaama aurinkotuuli on harvaa lähivuorokausien aikana, joten mitään voimakkaampia magneettisia myrskyjä ei ole odotettavissa. Sen sijaan magneettisia häiriöitä näyttäisi esiintyvän jonkin verran parin ensimmäisen vuorokauden aikana.

Ennuste

Yöt 28./29. ja 29./30. Kp-indeksiennuste saavuttaa molempien öiden aamupuolella lukeman 4–, joka lukema voidaan katsoa magneettiseksi häiriöksi. Maapallon magneettikentässä on kohtuullinen määrä energisiä elektroneja, joten revontulet ovat hyvinkin mahdollisia Keski-Suomea myöten. Se on sitten eri juttu, kuinka hyvin ne taivaalta näkyvät, yötaivas on Lapin ja Pohjois-Suomen yllä hyvin vaalea. Keski- ja Etelä-Suomen taivaan kirkkaus mahdollistaan vielä kohtuullisen voimakkaiden revontulien näkymisen.

Yö 30.4./1.5. On suunnilleen edellisten öiden kaltainen. Magneettiseen häiriötilaan tuskin päästään, joten revontulien todennäköisyys Pohjois- ja Keski-Suomessa on pienempi kuin edellisinä öinä. Yön pimeimpään aikaa revontulivaloa voi taivaalta kuitenkin havaita. Etelä-Suomessa revontulia tuskin havaitaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.