perjantai 7. huhtikuuta 2023

Revontuliennuste 7. – 10.4.2023

Auringon toiminta on juuri nyt suhteellisen rauhallisessa vaiheessa. Pilkkuryhmä AR 3270 on kiertymässä Auringon länsireunalle ja pilkkuryhmä AR 3272 on juuri tullut näkyviin. Molemmat pilkkuryhmät ovat rauhallisia, vaikka niiden magneettinen rakenne mahdollistaisi hieman aktiivisemmankin toiminnan. Ensimmäiselle pilkkuryhmälle ennustetaan 5 % todennäköisyyttä tuottaa X-luokan flare. Jos näin käy, silloin purkauksessa vapautuvat nopeat protonit aiheuttavat ainakin maapallon ionosfäärissä voimakkaan ionisoitumispurskeen ja siitä johtuvia ongelmia hf-radiotaajuuksilla.

Nämä revontulet saattoivat ehkä juuri ja juuri näkyä paljain silmin 4.4.2023 kello 23.35 ellei ympäristössä ollut voimakasta valonlähdettä ja silmät olivat sopeutuneet ympäristön valosaasteeseen. Kuva © Tampereen Ursa ry.

Aurinkotuuli on tällä hetkellä rauhallinen ja suhteelliseen harvaa. Ennustejakson loppua kohti mentäessä tuulen tiheys kasvaa ja nopeus hidastuu ja kohtaamme aurinkotuulen tihentymän. Tihentymä ei kuitenkaan ole kovin voimakas, joten sen ei uskota vaikuttavan erityisen voimakkaasti magneettikenttään.

Ennuste

Yöt 7./8., 8./9. ja 9./10. muodostuvat rauhallisiksi. Indeksien ennustetut lukemat pysyttelevät matalissa lukemissa ja revontulien todennäköisyys Pohjois-Lapin eteläpuolella on hyvin pieni. Pohjois-Lapissa revontulia voidaan nähdä mutta ne ovat himmeitä ja hyvin rauhallisia. Niitä todennäköisesti voitaneen nähdä yön pimeimpinä hetkinä kello 1 – 2 välillä. Etelämpänä revontulia tuskin nähdään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.