tiistai 4. huhtikuuta 2023

Revontuliennuste 4. – 7.4.2023

Auringossa on aika tavalla keskeisellä paikalla pilkkuryhmä AR 3270, jonka magneettinen luokitus on beeta–gamma–delta. Pilkkuryhmä magneettiset ominaisuudet tekevät siitä mahdollisesti hyvin aktiivisen ryhmän ja sille odotetaankin 5 % todennäköisyyttä tuottaa X-luokan flarepurkaus ja 5 % mahdollisuutta tuottaa muita protoni-ilmiöitä. Jos nämä odotukset toteutuvat, maapallolla koetaan vähintäänkin HF-radioyhteydessä häiriöitä ja katkoksia. Jos pilkkuryhmässä tapahtuu flarepurkaus ja sen seurauksena CME, niin parin vuorokauden kuluessa se iskeytyy maapallon magneettikenttään aiheuttaen magneettisen myrskyn.

Yöllä 3.4. nähtiin ajoittain heikkoja revontulipurkauksia Tampereella. Suurin osa purkauksista oli niin himmeitä, että ne eivät näkyneet paljain silmin mutta kameran silmää herkempi sensori onnistui niiden tallentamisessa. Kuva © Tampereen Ursa ry.

Jos mitään edellä kuvatun laista ei tapahdu, maapallon kohtaama aurinkotuuli on harvaa ja suhteellisen hidasta. Näin ollen ennustettavissa oleva avaruussää ei juurikaan tuota voimakkaita magneettisia häiriöitä tai myrskyjä, joten revontulitilanne näyttää muodostuvan rauhalliseksi.

Ennuste

Yöt 4./5., 5./6. ja 6./7. ovat kohtuullisen rauhallisia. Indeksit pysyttelevät tavanomaisissa lukemissaan, jolloin himmeitä revontulia voitaneen nähdä Lapissa ja mahdollisesti Pohjois-Suomessa. Kameroilla voitaneen havaita himmeää revontulivaloa myös Keski-Suomessa. Muualla revontulia tuskin nähdään.

 

Yön hämäryys

Oulussa yön pimeys päättyy 8. huhtikuuta. Nautinen hämärä alkaa 25.4. ja porvarillinen hämärä alkaa 16. toukokuuta. Oulun on napapiirin eteläpuolella, joten auringonnousut ja -laskut tapahtuvat läpi kesän kuten muinakin vuodenaikoina.

Jyväskylässä siirrytään astronomiseen hämärään 16. huhtikuuta, nautiseen hämärään 4. toukokuuta ja porvarilliseen hämärään 31. toukokuuta.

Tampereella astronominen hämärä alkaa 18. huhtikuuta, nautinen hämärä 7. toukokuuta ja porvarillinen hämärä 6. kesäkuuta.

Helsingissä yön pimeys vaihtuu astronomiseen hämärään 22. huhtikuuta ja nautinen hämärä alkaa 12. toukokuuta. Helsinki on sen verran etelässä, että hämärä ei enää tästä vaalene edes kesäpäivänseisauksen aikaan.

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.