tiistai 25. huhtikuuta 2023

Revontuliennuste 25. – 28.4.2023

Taivaanvahtiin on tullut tähän mennessä 34 ilmoitusta yön 23./24. revontulista. Revontulet olivatkin näyttäviä niillä alueilla, joilla ne pilvisyyden estämättä näkyivät. Kp-indeksi saavutti lukeman 8 mikä tarkoittaa G4-luokan magneettista myrskyä. Samaan aikaan pohjoisilla leveyksillä koettiin voimakkaita radiohäiriöitä. 

SpaceWeather.com -sivuston mukaan eteläisimmät revontulet Pohjois-Amerikassa olivat Terlinqua:ssa (Texas, USA) 29,5° leveyspiirillä. Siellä revontulet olivat tietysti punaisia, sillä vain punaiset revontulet syntyvät riittävän korkealla näkyäkseen näinkin etelässä. Euroopan puolella samalla leveydellä olevia kohteita ovat lähinnä Kanariansaaret. Olisikin mielenkiintoista tietää havaitsiko joku saarilla ollut revontulia?

Tältä Aurinko näytti muutama vuorokausi sitten. Tätä lukiessasi läntisimmät pilkut (kuvassa oikealla) ovat jo kiertyneet näkymättömiin Auringon reunan taakse. Kuva © Kari A. Kuure.

Lisää voi olla odotetavissa, vaikka magneettinen myrsky on jo laantunut. Pienehkö CME-pilvi on jälleen tulossa kohti Maata ja sen arvioidaan päätyvän Maan radan tuntumaan 27. päivän aikana. 

Auringossa on seitsemän rauhallista pilkkualuetta, joten kovin voimakkaita flarepurkauksia tuskin on odotettavissa. Jos niitä tapahtuisi, näkemäsuunnassamme Auringon eteläisillä leveysasteilla olevat pilkkuryhmät ovat lähempänä ekliptikan tasoa, joten aktiiviset pilkkuryhmät tuottaisivat todennäköisesti maapalloon vaikuttavampia purkauksia ja CME-pilviä kuin pohjoisella pallonpuoliskolla olevat. Eteläisellä pallonpuoliskolla oleva AR 3285 (kuvassa) on juuri tällainen pilkkuryhmä.

Ennuste

Yöt 25./26. ja 26./27. ovat rauhallisia. Indeksien ennustetut lukemat pysyttelevät matalina, joten revontulia tuskin nähdään kumpanakaan yönä juuri missään.

Yö 27./28. Jos ENLIL-mallin ennuste osuu oikeaan, CME-pilvi saapuu päivän aikana ja aiheuttaa vähintäänkin magneettista rauhattomuutta magneettikentässä. Tällöin revontulet ovat mahdollisia Pohjois-Suomessa ja Keski-Suomessa. Jälleen revontulia pitäisi havaita aivan iltahämärästä alkaen.

Jos sää on täysin selkeä horisonttiin asti, niin Etelä-Suomen pohjoisosassa pohjoishorisontissa voitaneen nähdä tai kameralla havaita himmeitä, hyvin kaukana pohjoisessa (Etelä-Lapissa) syntyneitä revontulia, vaikka ne eivät Lapissa näkyisikään yötaivaan vaaleuden vuoksi. Tällaisessa tapauksessa maanpinnan tangentin suunasta nähtynä revontulivalo tulee paksummasta kerroksesta ja on siten näkyvämpää kuin revontulien alta nähtynä.

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.