lauantai 22. huhtikuuta 2023

Revontuliennuste 22. – 25.4.2023

Auringossa on kahdeksan pilkkualuetta, joista vain yksi (AR 3282) pohjoisella pallonpuoliskolla on merkittävästi aktiivinen. Se on luokiteltu beeta-gammaksi ja kokoa sillä on 410 ppm. Viime vuorokauden voimakkain flare esiintyi kuitenkin toisen pilkkuryhmän, AR 3283, alueella ja oli voimakkuudeltaan M1,7. Pilkkuryhmä on vaatimattoman näköinen (luokkaa beeta) eteläisellä pallonpuoliskolla, joten sen ei uskota kehittyvän kovinkaan aktiiviseksi, pikemminkin se on regeneroitumassa ja voi kadota ennen kuin se ehtii kiertyä Auringon länsireunan yli.

Himmeät mutta paljain silmin havaittavissa olevat revontulet näkyivät pohjoisella taivaalla Tampereen Ursan tähtitornilla kello 1.03 aikaan. Kuva © Tampereen Ursa.


Eilen illalla kello 18 jälkeen havaittiin Auringosta lähtenyt CME-pilvi, jonka etenemissuunta on kohti maapalloa. Sen lasketaan saapuvan Maan tuntumaan 23./24. yönä ja sen jälkipuoliskolla aurinkotuulen tiheys on hyvin harvaa. Toistaiseksi Kp-indeksin ennusteessa ei ko. tapahtumaa ole näkyvissä, mutta CME-näyttää sen verran voimakkaalta, että se tulee väistämättä vaikuttamaan maapallon magneettikenttään ja revontulien näkymiseen.

Ennuste

Yö 22./23. Kp-indeksin odotetaan nousevan yön aikana maksilukemaan 4. Jos ennuste toteutuu, revontulia voidaan nähdä Pohjois- ja Keski-Suomessa. Luultavasti etelämpänäkin voidaan jotain nähdä ja ainakin kamerat tallentavat (ehkä) revontulivaloa.

Yö 23./24. Todennäköisesti yö on laajalti revontuliyö CME-pilven saapumisen aiheuttaman magneettisen häiriön tai jopa -myrskyn vaikutuksesta. Jos tilanne kehittyy magneettiseksi myrskyksi, revontulia voitaneen nähdä etelärannikkoa myöten. Ilman CME-pilven vaikutusta (esimerkiksi pilven etenemisvauhti olisi joko nopea tai hidas) taustalla olevan aurinkotuulen vaikutuksesta Kp-indeksi saavuttaisi lukeman 3–, jolloin revontulet olisivat mahdollisia vain Pohjois-Suomessa. Koska CME-pilven nopeusjakauma on laaja, revontulia pitäisi etsiä taivaalta jo iltahämärän aikaan ja jatkaa havaintoja aina aamuhämärään asti.

Yö 24./25. Tämä yön tilanne riippuu paljolti siitä, kuinka edellisen yö mahdollinen magneettinen myrsky ajallisesti asettuu. Aurinkotuulen vaikutus ilman saapuvan CME-pilven vaikutusta kohottaa ennusteen mukaan Kp-indeksin lukeman arvoon Kp3, jolloin revontulet ovat mahdollisia Pohjois- ja Keski-Suomessa. Jos CME-pilven vaikutus jatkuu pitkään tai saapuminen on viivästynyt, revontulet voivat olla voimakkaampia kuin indeksiennuste antaa ymmärtää. Jos pilvi on aikaisessa, revontulia tuskin esiintyy millään leveydellä.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.