lauantai 31. joulukuuta 2022

Revontuliennuste 31.12.2022 – 3.1.2023

Maapalloa kohti on tulossa pienehkö CME-pilvi mutta se on sen verran hidasliikkeinen, että kohtaaminen maapallon magneettikentän kanssa tapahtuu vasta tämän ennustejakson päätyttyä. Näin ollen, jos kohtaamisella on joitain vaikutuksia revontulien määrään ja kirkkauteen, niin ne nähdään vasta 3./4. yönä.

Tällä hetkellä maapallon kohtaaman aurinkotuulen tiheys on matala ja vastaavasti nopeus on huomattavan suuri verrattuna keskimääräiseen. Muutosta tähän ei ole odotettavissa tämän ennustejakson aikana.

Auringonpilkkualue AR13176 on pienentynyt ja on kooltaan nyt 420 ppm. Sen magneettinen rakenne on nyt beeta–gamma, joten se todennäköisesti tulee hiljalleen hiipumaan näkyvistä. Sille kuitenkin ennustetaan vielä 5 % todennäköisyyttä tuottaa X-luokan flarepurkaus. M-luokan purkauksia alue on tuottanut kaksikin viimeisen vuorokauden aikana.

Ennuste

Yöt 31./1., 1./2. ja 2./3. muodostunevat hyvin rauhallisiksi. Indeksien ennusteiden mukaan suurempia magneettisia häiriöitä ei ole odotettavissa yhtenäkään yönä, joten revontulia nähtäneen lähinnä Pohjois-Lapissa. Etelä-Lapissa revontulien mahdollisuus on pieni ja muualla lähes olematon. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.