tiistai 13. joulukuuta 2022

Revontuliennuste 13. – 16.12.2022

Frontiers in Astronomy and Space Sciences verkkojulkaisussa on julkaistu mielenkiintoinen tutkimus, jossa on tutkittu Auringon magneettista jaksollisuutta. Tutkijoiden mukaan Auringossa on kaksi, noin 17 vuotta pitkää jaksoa, jotka ovat noin 5 vuoden vaihesiirrossa keskenään. Ensimmäinen magneettinen jakso esiintyy ekvaattoriseudulla aina 55° leveyspiirille asti ja toinen samalta leveyspiiriltä navoille. Näiden jaksojen yhteisvaikutus näkyy mm auringonpilkkumaksimien esiintymisessä ja jaksojen avulla voidaan ennustaa (ainakin jossain määrin) tulevia auringonpilkkujen maksimeja. Niille, joille tieteellisten tutkimusselostusten ymmärtäminen on hieman vaikeaa (kuten meille maallikoille näin hyvin usein on) samasta asiasta on julkaistu hieman yksinkertaistettu ja lyhennetty uutinen Spaceweather.com sivustolla tänään (joulukuun 13. päivänä).

Tänään Auringossa on yhdeksän pilkkuryhmää, jotka kuitenkin ovat magneettisesti rauhallisia alfa- ja beetaluokkiin kuuluvia. Suurin (pinta-ala 670 ppm) niistä (AR13153) on jo kiertymässä pois näkyvistä ja pari muutakin isoa ryhmää ovat jo sellaisella alueella, että ne eivät vaikuta maapallon lähiavaruuden avaruussäähän. Näyttääkin siltä, että magneettikenttää pysyttelee rauhallisena tämän(kin) ennustejakson aikana.

Ennuste

Yöt 13./14., 14./15. ja 15./16. Maapallon kohtaamassa aurinkotuulessa on vain vähäistä tiheyden vaihtelua, jolla ei kuitenkaan ole sen suurempaa vaikutusta lähiavaruuden tilaan. Magneettikentän aktiivisuutta kuvaavat Kp- ja K-indeksit pysyttelevät matalissa lukemissa kaikkina öinä. Revontulia voidaan odottaa näkyvän jonkinlaisella todennäköisyydessä Lapissa. Pohjois-Suomessa revontulien mahdollisuus on pieni ja etelämpänä niitä todennäköisesti ei nähdä.

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.