perjantai 16. joulukuuta 2022

Revontuliennuste 16. – 19.12.2022

Auringossa on kahdeksan pilkkuryhmää, joista kaksi on luokiteltu beetagammaksi. Näille kahdelle ennustetaan 10 % mahdollisuutta tuottaa X-luokan flare ja 5 ja 10 % mahdollisuus tuottaa muita protonipurkauksia. Näistä kahdesta aktiivisesta alueesta AR13163 on eteläisellä pallonpuoliskolla ja keskellä itä-länsisuunnassa Auringon kiekolla. Toisin sanoen, jos tällä alueella tapahtuu voimakkaita purkauksia, ne voivat lähes välittömästi vaikuttaa Maan lähiavaruuden avaruussäähän.

Auringon vaikutus avaruussäähän näyttäisi hiljalleen voimistuvan viime viikkojen hiljaiselon jälkeen. Tosin aktiivisuuden lisääntyminen näyttäisi tapahtuvan vasta tämän ennustejakson jälkeen. Maapallon kohtaamaa aurinkotuuli on edelleen keskimääräistä niin tiheydeltään kuin nopeudeltaankin ja siinä olevat muutokset ovat vähäisiä.

Ennuste

Yöt 16./17., 17./18. ja 18./19. Rauhallinen avaruussää ja sitä tietä myös rauhallinen maapallon magneettikentän tila näyttäisi jatkuvan koko ennustejakson ajan. Kp- ja K-indeksien ennustetaan pysyttelevän matalissa lukemissa. Revontulien mahdollisuus on jonkinlainen Pohjois-Lapissa ja vähäinen Etelä-Lapissa. Muualla Suomessa revontulia tuskin nähdään.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.