torstai 1. joulukuuta 2022

Revontuliennuste 1. – 4.12.2022

Maapallo kohtasi eilen leveähkön aurinkotuulivirtauksen (CIR), jonka tiheys on edelleen kasvussa. Suurimman tiheyden se saavuttanee 3. joulukuuta. Samaan aikaan maapallon magneettikentässä on runsaasti energisiä elektroneja, joten revontuliherkkyys on kasvussa. Eilen myös tapahtui Auringossa pienehkö CME-purkaus, joka ei kuitenkaan aivan suoraan ole tulossa kohti Maata. Sen vaikutukset, jos niitä on, tuntuvat maapallon magneettikentässä vasta seuraavalla ennustejaksolla.

Ennuste

Yö 1./2. Jo iltayöstä Kp-indeksin arvo on kohoamassa kohtuulliseen suureen arvoon ja myöhemmin yöllä sen odotetaan saavuttavan myrskytason. Korkeiden leveyksien K-indeksi saavuttanee myrskytason jo iltapäivän kuluessa, joten näyttäisi siltä, että edessä on aktiivinen revontuliyö. Jos ennustetut indeksilukemat saavutetaan, viimeistään aamupuolella yötä koko Suomessa voitaneen nähdä revontulia.

Yö 2./3. Aurinkotuulen virtaus näyttäisi jatkuvan edelleen ja se kohottaa Kp-indeksin ennustettua lukemaa häiriötilaan. K-indeksin ennustetaan kohoavan edelleen myrskylukemiin, tosin jo iltapäivän aikana ja laantuvan iltaa kohti mentäessä. Revontulet ovat mahdollisia Etelä-Suomen leveydelle mutta ei aivan etelärannikolle asti. Todennäköisemmin revontulia nähtäneen Etelä-Suomessa iltayöstä ja Pohjois-Suomen leveydellä koko yön.

Yö 3./4. Jos CIR-virtauksen jättöreuna on hyvin terävä, se voi aiheuttaa magneettisia häiriöitä tänä yönä maapallon magneettikentässä. Indeksit kuitenkin ovat alenevassa suuntauksessa, joten revontulet eivät ole kovinkaan todennäköisiä Keski-Suomen eteläpuolella. Mahdollisia ne silti ovat. Lapissa ja Pohjois-Suomessa on odotettavissa tavanomainen revontuliyö.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.