sunnuntai 4. joulukuuta 2022

Revontuliennuste 4. – 7.12.2022

Auringon aktiivisuus on pysytellyt viime vuorokausina suhteellisen vakaana. Ainoastaan yksi M1.2-luokan flarepurkaus on tapahtunut, muut flaret ovat olleet heikompia. Auringossa on yksi beeta-gamma-luokan pilkkuryhmä, jolle ennustetaan aktivisuuden esiintymistä lähivuorokauden aikana, mutta ei kuitenkaan X-luokan flare-toimintaa. Kokoa tällä AR13153 alueella on 750 ppm, joten se voisi olla joissakin tapauksissa nähtävissä paljain silmin. Suomessa kuitenkin Auringon korkeus keskipäivällä on niin matala, että tarvittava kontrasti todennäköisesti jää saavuttamatta.

Ennuste

Yöt 4./5. ja 5./6. muodostuvat rauhallisiksi. Indeksien lukemat pysyttelevät alhaisissa lukemissa ja revontulet ovat todennäköisiä vain Lapissa ja jossain määrin Pohjois-Suomessa. Muualla ne eivät ole todennäköisiä.

Yö 6./7. voi muodostua hieman toisenlaiseksi. Maapallon on kohtaamassa jälleen uuden aurinkotuulen tihentyneen ja hitaan virtauksen. Lähiavaruuden hiukkastiheys tulee kohoamaan merkittävästi ja tämä puolestaan nostaa magneettikenttään kohdistuvaa dynaamista painetta. Seurauksena voi olla magneettista rauhattomuutta mutta ehkä ei kuitenkaan varsinaista magneettista myrskyä. Revontulet ovat mahdollisia Lapista Keski-Suomeen alueella ainakin ajoittain. Etelämpänä revontulien mahdollisuus on pieni.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.