keskiviikko 28. joulukuuta 2022

Revontuliennuste 28. – 31.12.2022

Auringossa on useita pilkkuryhmiä, joista neljä on pohjoisella pallonpuoliskolla. Näistä uusin (AR13176) on kooltaan noin 400 ppm ja sille ennustetaan noin 5 % mahdollisuutta aiheuttaa X-luokan flarepurkaus. Pilkkuryhmän koko kasvoi voimakkaasti nykyiselleen vain vuorokauden kuluessa ja tässä vaiheessa pilkkuryhmä tuotti useita C- ja M-luokan flarepurkauksia. Tätä pilkkuryhmää pitää tarkkailla lähivuorokausien aikana.

Tämän vuorokauden aikana maapallo kohtaa vähäisen CME-purkauspilven, joka menee suurimmaksi osaksi pohjoispuolelta ohi. Pilven kohtaaminen näkyy heikosti aurinkotuulen hiukkastiheyden kasvuna, mutta muutoin sen vaikutukset jäänevät vähäisiksi. Virtalevyn magneettikentän suunta (IMF) on vaihtumassa pohjoiseen tämän ennustejakson lopulla. Suunnan muutos ei ehdi kuitenkaan vaikuttamaan revontuliaktiivisuuteen.

Ennuste

Yöt 28./29., 29./30. ja 30./31. Ennustettujen indeksien lukemat pysyttelevät matalissa arvoissa, joten kovinkaan suuria mahdollisuuksia revontulien näkemiseen Lapin eteläpuolella ei ole. Ennustejakson viimeisenä yönä voi olla pieni mahdollisuus sille, että revontulia näkyisi myös Pohjois-Suomen taivaalla.

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.