keskiviikko 7. joulukuuta 2022

Revontuliennuste 7. – 10.12.2022

Auringossa on kaikkiaan seitsemän numeroitua pilkkuryhmää, jotka kaikki ovat alfa tai beeta luokkiin kuuluvia. Suurin pilkkuryhmistä on edelleen AR13153, jolla on koko 660 ppm ja yksittäisiä pilkkuja 27. Tälle pilkkuryhmälle ennustetaan 5 % mahdollisuutta tuottaa X-luokan flare lähimmän vuorokauden aikana. Viimeisen kolmen vuorokauden kuluessa purkaukset ovat olleet korkeintaan C2.73 -luokkaa, joten lähitulevaisuus tuskin muuksi muuttuu.

Tätä kirjoittaessani maapallo on kohtaamassa aurinkotuulen tihentymän eli CIR-virtauksen. Se kohottaa lähiavaruuden hiukkastieyhden arvoon 10 p/cm3 mutta hiukkasnopeudet putoavat arvoon 300 km/s ensi yön aikana. Nämä muutokset tuovat mukanaan magneettista rauhattomuutta.

Ennuste

Yö 7./8. Kp- ja K-indeksien arvioidaan kohoavan lukemaan 4 ja mahdollisesti aamupuolella yötä lähemmäs arvoa 5. Toteutuessaan magneettinen rauhattomuus synnyttäisi revontulia, joita voitaisiin ihailla Etelä-Suomen taivaalle rauhalliset revontulet. Kirkkaimmat revontulet nähtäisiin aamupuolella yötä. Ennuste näyttäisi varsin maltilliselta, joten etelärannikolla revontulien mahdollisuus on hyvin pieni.

Yöt 8./9. ja 9./10. muodostuvat rauhalliseksi. Ensimmäisen yön magneettinen rauhattomuus näyttäisi laantuvan ja sen vuoksi revontulia nähtäisiin vain Lapissa ja ehkä Pohjois-Suomessa. Muualla revontulien mahdollisuus on hyvin pieni.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.