maanantai 19. joulukuuta 2022

Revontuliennuste 19. – 22.12.2022

Maapallo on kohtaamassa aurinkotuulen tihentyneen virtauksen. Se nostaa hiukkastiheyttä lähiavaruudessa ja vaikuttaa jonkin verran maapallon magneettikenttään. Tihentyneeseen virtaukseen liittyy myös virtalevyn IMF-kentän suunnan muutos kohti etelää. Tämä muutos vaikuttaa jonkin verran revontuliherkkyyteen. Energisiä elektroneja maapallon magneettikentässä on hyvin vähän, joten tämä rajoittaa jonkin verran revontulien kirkkautta ja näkymistä.

Ennuste

Yö 19./20. Päivän aikana Kp- ja K- indeksien ennusteet osoittavat hieman kohonneita arvoja, mutta niiden arvioidaan laskevan matalampiin lukemiin yöhön mennessä. Revontulet ovat mahdollisia Pohjois-Lapissa, Etelä-Lapissa niiden mahdollisuus on vähäisempi. Etelämpänä revontulia tuskin nähdään.

Yö 20./21. Kaikki indeksi kohoavat korkeampiin lukemiin jo illan aikana. Aivan myrskylukemiin ei kuitenkaan päästä, joten näkyvät revontulet ovat hyvin maltillisia. Revontulia voidaan odotella Keski-Suomesta pohjoiseen jo iltayötä alkaen. Etelä-Suomessa revontulien mahdollisuus on jonkinlainen aamupuolella yötä.

Yö 21./22. Yö muodostuu hieman heikoksi revontuliyöksi, sillä indeksien ennustetaan jäävän mataliin lukemiin. Revontulet ovat edelleen mahdollisia Pohjois-Lapissa mutta etelämpänä niiden todennäköisyys on pieni. Keski- ja Etelä-Suomessa niitä tuskin nähdään. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.