maanantai 28. marraskuuta 2022

Revontuliennuste 28.11. – 1.12.2022

Maapallon magneettikenttään on tullut energisiä elektroneja kohtuullisen runsaasti. Tämä tarkoittaa yleensä sitä, että revontuliherkkyys on kasvussa. Elektronien määrä ei kuitenkaan yksinään ole tae revontulista, vaan niiden lisäksi tarvitaan jokin tapahtuma trikkaamaan revontulet. Vielä tämän päivän aikana avaruussään ennustetaan pysyttelevän rauhallisena mutta parin seuraavan vuorokauden aikana magneettikentässä esiintyy rauhattomuutta, joka voi näkyä revontulina etenkin pohjoisessa.

Ennuste

Yö 28./29. Kp- ja K-indeksi pysyttelevät vielä hyvin rauhallisissa lukemissa. Revontulia voi esiintyä Lapissa ja Pohjois-Suomessa. Muualla revontulien mahdollisuus on hyvin pieni.

Yöt 29./30. ja 30./1. ovat jo hieman aktiivisempia. Revontulien mahdollisuus Lapissa on kohtalainen ja jos magneettinen rauhattomuus kehittyy myrskyksi, siellä revontulet ovat todella kirkkaita ja loimuavia. Etelämpänä revontulien näkyminen on mahdollista, mutta aivan Lapin veroisia revontulia ei täällä nähdä. Mutta aivan hyvällä syyllä voidaan odottaa pohjoisen taivaalla näkyvän rauhallinen revontulikaari, jotka ajoittain kehittyvät aktiivisiksi vöiksi säteineen. Etelärannikko jäänee näistä bileistä pois kuten niin monesti aikaisemminkin.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.