lauantai 3. syyskuuta 2022

Revontuliennuste 3. – 6.9.2022

 Parin viime vuorokauden aikana IMF-kentän suunta on ollut yön aikana suurimman osan aikaa kohti etelään. Tämä on näkynyt vähäisenä revontulitoimintana. Revontulet mahdollistanut avaruussään tilanne näyttää hieman vahvistuvan, joten lähivuorokausina on odotettavissa jopa aivan kohtalaisia revontulia.

Revontulet 1.9.2022 kello 0.59 Tampereella. Kuva © Tampereen Ursa ry.

Ennuste

Yö 3./4. Kp-indeksi kohoaa iltayöstä lukemaan 4, jolloin revontulien näkyminen on mahdollista jo Keski-Suomen leveyksillä. Tosin näkyvyysaleensa eteläreunalla revontulet voivat olla himmeitä ja hyvin rauhallisia. Pohjoisemmassa ne ovat hieman aktiivisempia ja erityisesti varhaisaamun tunteina ne voivat olla jo hyvinkin aktiivisia. Aamun tunteina Kp-lukema voi vielä kohota, joten magneettinen myrsky voi näyttää revontulia myös etelärannikolla ennen päivän valkenemista.

Yö 4./5. muodostunee jo alkuillasta hyvin aktiiviseksi. Kp-indeksin lukeman odotetaan kohoavan lukemaan Kp6 iltayöstä, jolloin revontulia on mahdollista nähdä koko Suomessa ja ehkä myös Suomenlahden eteläpuolella. Yön edetessä tilanne hieman rauhoittuu mutta silti indeksilukemat pysyttelevät myrskylukemissa. Vasta aamun valjetessa tilanne hieman rauhoittuu.

Yö 5./6. Edellisen yön magneettisen myrskyn rauhoittuminen kestää jonkin aikaa ja niinpä tämän yön osalta tilanne on vielä aktiivinen, vaikka myrskylukemiin ei enää päästäkään. Kp-indeksin maksimilukema on noin Kp4, jolloin Etelä-Suomen taivaalla revontulet ovat mahdollisia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Voit kommentoida kunhan pysyt aiheessa. Kaikki kommentit tarkastetaan ennen julkaisua. Toimituksen kelvottomiksi katsomat viestit saavat arvoisensa lopun.